Achtergrond

Youtube-portret: Operalia

Sinds 1993 speurt Operalia, The World Opera Competition jaarlijks naar de beste jonge operazangers ter wereld. Hoewel succes niet verzekerd is, stomen veel van de laureaten door naar de top. Een portret in beeld van enkele grote winnaars. Met dank aan Youtube.

De beroemde tenor Plácido Domingo richtte Operalia in 1993 op om de carrières van jonge, getalenteerde operazangers een zet in de rug te geven. De competitie wordt ieder jaar in een andere stad gehuisvest en staat te boek als één van de meest prestigieuze operaconcoursen. De nieuwste editie werd afgelopen zondag afgesloten in Moskou.

Jaarlijks melden 800 tot 1000 zangers zich aan bij Operalia door een opname in te sturen. Alle opnames worden beoordeeld, waarna de veertig beste kandidaten uitgenodigd worden voor de competitie. De drie beste heren en de drie beste dames worden met een prijs beloond. Daarnaast is er nog een scala aan additionele prijzen.

De club laureaten van Operalia telt vele grote namen. Onder de winnaars van de eerste editie in 1993 waren bijvoorbeeld mezzosopraan Nina Stemme en bas Kwanchul Youn, zangers die nu in de grootste operahuizen te vinden zijn.

Een jaar later telde de groep winnaars diverse namen die nog altijd op voorname affiches prijken. Daaronder José Cura, die ook de publieksprijs won. Cura is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerde tenor. Dit jaar treedt hij bijvoorbeeld op in diverse producties in Zürich.

Hieronder Cura’s optreden in 1994. Hij zingt een scène uit La fanciulla del West van Puccini. Zijn optreden wordt voorafgegaan door een optreden van countertenor Brian Asawa, eveneens een winnaar dat jaar. Asawa behoort momenteel tot de top van countertenoren.

De concoursen van 1998 (Hamburg) en 1999 (San Juan) brachten maar liefst vier talenten aan het licht die inmiddels tot de beroemdste operazangers gerekend kunnen worden. In 1998 pakte Erwin Schrott de eerste prijs en Joyce DiDonato de tweede prijs en in 1999 vielen Rolando Villazón en Joseph Calleja in de prijzen.

Hieronder de optredens van Calleja en Villazón. De Maltese tenor zingt ‘Tombe degli avi miei’ uit Lucia di Lammermoor, de Mexicaanse tenor zingt ‘La donna e mobile’ uit Rigoletto.

Vanwege die grote namen zou je haast vergeten dat nog drie grote zangers aan die twee edities deelnamen: Ludovic Tézier, Giuseppe Filianotti en Ana Maria Martinez. Toch niet de minsten. Hieronder daarom één van de optredens van Martinez tijdens de finale van 1999. Ze zingt ‘Una voce poco fa’ uit Il barbiere di Siviglia.

Veel van de recente winnaars van Operalia zijn nog niet doorgebroken bij het grote publiek, maar zitten er wel aan te komen. De Puerto Ricaanse tenor Joel Prieto bijvoorbeeld. Hij won in 2008 de eerste prijs én de Zarzuela-prijs.

Hieronder zingt hij ‘La roca fria del calvario’ uit de zarzuela La Dolorosa.

Tot slot één van de nieuwste talenten die bij Operalia voorbij gekomen is: sopraan Sonya Yoncheva, die vorig jaar de eerste prijs in de wacht sleepte. Hieronder haar finaleoptreden.

Zie voor meer informatie de officiële website van Operalia.

Vorig artikel

Opera op radio en tv: week 31

Volgend artikel

Daniela Dessì: een knappe Adriana

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Marten van der Schaaf
    29 juli 2011 at 20:14

    Geachte heer Kooiman,

    Hoewel we enkele weken geleden wel ‘voornamen hebben uitgewisseld’ (het ging toen om de Amerikaanse datum-aanduiding – wat een verbetering vind ik het nu te lezen: ‘5 augustus’ etc.!), durf ik toch niet goed ‘Beste Jordi’ te schrijven: we hebben tenslotte niet samen geknikkerd op school.
    Maar u begrijpt dat dit niet het doel is van mijn mail.

    Ik wil u nogmaals zeggen hoezeer ik geniet van alles wat dagelijks op uw site verschijnt. Inmiddels is het een vaste gewoonte van mij geworden: eerst kijken of er e-mail is, daarna naar de site van ‘Place de l’Opéra’. Wat een schat aan informatie, luister- en beeldmateriaal en niet te vergeten: verwijzingen naar andere opnamen etc.

    Het kan niet anders of u (en uw collegae) zijn zéér gedreven operaliefhebbers, want dit alles moet een gigantisch werk zijn.
    Ik wil u graag laten weten dat u mij hiermee een bijzonder groot plezier doet, en dàt elke dag opnieuw – gaat u nooit op vakantie …?

    Hartelijke groet
    Marten van der Schaaf

  2. 29 juli 2011 at 20:40

    Ja helemaal mee eens ook ik kijk eerst naar de mailtjes en dan naar deze site gevolgd door Opera Nederland van Marc Duijnstee.
    Heerlijk al dat nieuws ja hoe komen jullie daaraan .Steeds maar zoeken op veel sites in buitenland GEWELDIG.
    Heb nu wel een vraagje gelijk naar aanleiding van het overlijden van
    Catarina Mancini,heb best wel wat van haar maar wat ik mis is een recital cd,is die er wel?kan niet vinden.
    Bedankt nogmaals voor alles.