Achtergrond

Youtube-portret: Philippe Jaroussky

Hij is één van de beroemdste coutertenoren van de wereld en heeft onbetwist een bijdrage geleverd aan de opleving van oude muziek: Philippe Jaroussky. Een portret in beeld van de Franse zanger. Met dank aan Youtube.

(Foto: Simon Fowler.)

Philippe Jaroussky begon zijn muzikale loopbaan met een studie viool aan het conservatorium van Versailles. Als violist koos hij al voor de richting oude muziek, waarin hij een diploma behaalde.

Pas in 1996, toen hij achttien jaar was, begon hij aan een studie zang, bij het conservatorium van Parijs. Drie jaar later trad hij voor het eerst op, tijdens het Festival van Royaumont, waar hij in Scarlatti’s oratorium Sedecia zong.

Dezelfde partij zong hij later dat jaar tijdens het festival van Ambronay. Hieronder een fragment. Jaroussky is 21 jaar en zingt de rol van Ismaele, onder begeleiding van Il Seminario Musicale.

 

Niet veel later nam Jaroussky deel aan een Monteverdi-trilogie onder leiding van Jean-Claude Malgoire en zijn La Grande Écurie et la Chambre du Roy. Hieronder een fragment uit die trilogie. Jaroussky zingt ‘Ecco l’atra palude’ uit Orfeo.

Jaroussky werd beroemd, nam diverse cd’s op, won daarmee vele prijzen en heeft inmiddels zijn naam definitief gevestigd.

Hij wordt door velen geroemd, bijvoorbeeld vanwege zijn ‘engelentimbre’ en zijn virtuoze techniek. Van het eerste geeft de eerste aria in het onderstaande filmpje een goede illustratie, in de tweede aria is iets van zijn virtuositeit te horen. Het filmpje is een promotie van een cd met Vivaldi’s Nisi Dominus en Stabat Mater.

Jaroussky staat eveneens bekend vanwege zijn verfrissende, populaire uitvoeringen van aloude barokstukken. Een kleurrijk voorbeeld is het onderstaande fragment, waarin hij op alternatieve wijze een aria van Monteverdi ten gehore brengt.

Jaroussky ontving diverse prijzen, waaronder die van beste Franse lyrische zanger in 2007. In die verkiezing versloeg hij collega’s als Roberto Alagna. Tijdens de uitreiking zong hij de aria ‘Vedro con mio diletto’ van Vivaldi. Hieronder het fragment.

Philippe Jaroussky geeft op maandag 5 juli een concert in het Concertgebouw in Amsterdam, met begeleiding van Concerto Köln onder leiding van Emanuelle Haïm.

Vorig artikel

Opera Ebony: familie voor zwarte zangers

Volgend artikel

Alsop geeft zomerseizoen meesterlijke start

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.