BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Negen producties in nieuw seizoen Luik

De Opéra Royal de Wallonie zet in seizoen 2011/2012 negen producties op haar Luikse toneel, met op de affiches namen als Fabio Armiliato, Daniela Dessì, Wiard Witholt, Annick Massis en June Anderson. Vanwege een verbouwing zullen de producties in een grote tent worden opgevoerd.

Het klassieke operatheater van de Luikse opera blijft nog een tijd dicht.

De Opéra Royal de Wallonie (ORW) blijft nog een seizoen kamperen. De verbouwing van het eigen, klassieke theater uit 1825 zal nog wel een jaar duren, zo zijn de vooruitzichten. De grote voorstellingen vinden daarom plaats in een enorme tent die niet ver van het centrum van Luik aan de Boulevard de la Constitution staat opgesteld.

Het nieuwe seizoen van de Waalse opera opent half september met Il trovatore van Verdi. Het is een nieuwe productie van ORW samen met het Teatro Lirico Giuseppe Verdi in Triest. De hoofdrollen worden gezongen door het echtpaar Fabio Armiliato (Manrico) en Daniela Dessì (Leonora).

In oktober staat pianist/dirigent Christian Zacharias voor het eerst voor het Luikse orkest. Hij zal de muzikale leiding hebben van Le nozze di Figaro. In deze nieuwe productie treden verder de Italiaan Mario Cassi als Figaro en Anne-Catherine Gillet als Susanna op. De Nederlandse bariton Wiard Witholt maakt zijn huisdebuut als graaf Almaviva.

De Roemeense regisseur Petrika Ionesco vulde in 1998 de Rotterdamse Ahoy met een grootschalige Aida. Hij maakt voor Luik een nieuwe productie van Der fliegende Holländer van Wagner. Paolo Arrivabeni, die met de Holländer zijn eerste Wagner-opera in Bayreuth dirigeerde, staat voor het orkest. De hoofdrol wordt vertolkt door Mark Rucker, die in Amsterdam al eens in Rigoletto bij De Nederlandse Opera te zien was.

Tijdens de feestdagen programmeert ORW de komische opera La Fille de Madame Angot van Charles Lecocq. Dat werk beleefde zijn wereldpremière in 1871. Gianni Santucci doet de regie, in de hoofdrollen is onder andere sopraan Priscille Laplace te horen.

Niet vaak opgevoerd wordt La Vera Costanza van Haydn, een werk dat hij schreef in 1779 voor het operagezelschap van prins Esterházy. Deze opera wordt geproduceerd samen met een aantal andere operahuizen, waaronder Madrid, Treviso en Sofia.

De Waalse opera brengt verder een nieuwe productie van L’Equivoco Stravagante van Rossini en een operette L’Auberge du Cheval Blanc van Ralph Benatzky.

In reprise gaat La Traviata van Verdi. De rol van Violetta wordt gedeeld door Annick Massis en Sabina Puertolas. Aldo Caputo zingt de rol van Alfredo Germont, de rol van zijn vader wordt gezongen door Giovanni Meoni.

Met Manon van Jules Massenet besluit de Opera Royal de Wallonie het seizoen 2011/2012. June Anderson, Ismaël Jordi, Massimiliano Gagliardo en Marcel Vanaud vormen de bezetting van de hoofdrollen. Patrick Davin – afgelopen seizoen met Franse opera bij de Nationale Reisopera te horen – staat voor het orkest.

Een extra vermelding verdient het concert dat de Walen hebben kunnen plannen op 12 mei 2012. Juan Diego Flórez treedt dan op in het Forum de Liège, een klassiek boulevardtheater in het centrum van Luik. Hij wordt begeleid door het orkest van de Opéra Royal.

Luik, daar boemel je met de stoptrein vanuit Maastricht in een half uurtje heen. Je stapt vanuit één van de modernste treinstations van Europa in een stad die – als je heel goed kijkt – iets heeft van een noordelijk Parijs. Zeer Hollands mag daarbij nog vermeld worden dat de prijzen van de tickets voor de Luikse opera aantrekkelijk zijn (van 16-60 euro) en je al voor 20 euro een kaartje koopt voor het optreden van Juan Diego Flórez.

Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Hein Mulders wordt intendant in Essen

Volgend artikel

JT Bioscopen zenden Tsjaikovski-opera uit

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

  1. Spen1992
    10 mei 2011 at 11:34

    June Anderson is ook niet de jongste meer. Dacht dat ze al gestopt was. Ze is een geweldige zangeres.

  2. Pieter K. de Haan
    11 mei 2011 at 12:50

    Al meer dan tien jaar bezoeken wij voorstellingen van de Opéra Royal de Wallonie in Luik, vanwege de heen- en terugreis (ruim 500 km.), doorgaans op zondagmiddagen, in het begin op losse kaarten, inmiddels al een jaar of vijf in abonnement. De repertoirekeuze bevalt ons veel beter dan die van De Nederlandse Opera, alhoewel we ook daar abonnementen hebben, en controversiele ensceneringen komen er aanzienlijk minder voor dan bij DNO (de onlangs op DVD verschenen “Falstaff” met Ruggiero Raimondi vormde een uitzondering). Met enige regelmaat traden/treden er zangers en zangeressen met een grote reputatie op, als Paata Burchuladze, José Cura, Fabio Armiliato, Daniela Dessì, Annick Massis, June Anderson, Rockwell Blake, Alberto Rinaldi en de al genoemde Ruggero Raimondi, die in Nederland zelden of nooit te horen waren/zijn, waarbij wel moet worden opgemerkt, dat m.n de laatste drie overduidelijk in de nadagen van hun carrière verkeerden, maar June Anderson heeft nog vorig seizoen, naast de ook bij ons bekende Ismaël Jordi, een prachtige (concertante) “Lucrezia Borgia” gedaan. Daarbij zij opgemerkt, dat de toegangsprijzen – ondanks het feit, dat de ORW een eigen orkest heeft – ongeveer de helft van de Amsterdamse bedragen. Ook het komende seizoen belooft weer veel moois. Een aanrader ondanks de tent.

  3. Pieter K. de Haan
    11 mei 2011 at 13:33

    Ik blijk de voornaam van Raimondi éénmaal verkeerd te hebben gespeld. Excuus daarvoor.