Binnenkort

Grachtenfestival brengt onbekende opera’s

Met Svadebka! De Dorpsbruiloft van Stravinsky gaat morgenavond (15/8) het Grachtenfestival van start. Tot en met zondag 23 augustus vinden er op diverse locaties in Amsterdam vele concerten plaats. Op operagebied zijn L’Isola Disabitata van Haydn en The Bear van Walton te zien.

grachtenfestival Om het Grachtenfestival te openen, heeft de organisatie een wereldpremière gestrikt: Svadebka! De Dorpsbruiloft, een ballet met zang van Igor Stravinsky.

Na jaren van aanhouden kreeg Peppie Wiersma, de artistiek leider van de productie, de exclusieve rechten van de erven van Stravinsky om een onvoltooide versie van diens Les Noces te voltooien en uit te voeren. Componist Theo Verbey maakte het stuk af en het resultaat is dus Svadebka.

Regisseur Marc Pantus ensceneert de voorstelling in de Hermitage als een ‘echt’ bruiloftsfeest, waarbij het publiek te gast is. De voorstelling wordt aangevuld met Scherzo à la Russe in een bewerking van Louis Andriessen en Histoire du Soldat in een nieuwe vertaling van Judith Herzberg.

Svadebka gaat na de wereldpremière op het Grachtenfestival op tournee langs Utrecht, Den Haag en Electra (Noord-Groningen).

De productie is het startschot van een enorme reeks van grote en kleine voorstellingen. Iedere festivaldag biedt wel diverse optredens, vaak voor een lage prijs of gratis. Ze vinden plaats op ruim veertig locaties, van Het Muziektheater en het Muziekgebouw aan ’t IJ tot Artis en het Bijbels Museum.

Wat opera betreft, zijn er enkele bijzondere voorstellingen. Op 17 en 18 augustus wordt in Felix Meritis aan de Keizersgracht de opera L’Isola Disabitata van Joseph Haydn opgevoerd, een coproductie van Opera Trionfo en het festival.

Deze elfde opera van Haydn gaat over de zusjes Costanza en Sylvia die stranden op een onbewoond eiland. De bezetting is klein. Er zijn vier solisten (Nienke Otten, Rosanne van Sandwijk, Jean-Léon Klostermann en Florian Just) en de begeleiding bestaat uit het Mantangi kwartet, aangevuld met blazers en slagwerk.

De muzikale leiding is in handen van Peter Biloen. Sybrand van der Werf doet de regie. Hij ensceneerde afgelopen seizoen onder meer Tsaar Saltan bij Opera Zuid.

Een andere bijzondere operaproductie is The Bear van William Walton (20, 21 en 23 augustus) in het M-Lab. The Bear is een eenakter, gebaseerd op een verhaal van de Russische schrijver Anton Tsjechov. Het gaat over twee mensen die via allerlei komische verwikkelingen uiteindelijk niet meer kunnen ontkennen dat ze van elkaar houden.

The Bear wordt geproduceerd door het Resident Artists Programme van de Nationale Reisopera. Alistair Lilley dirigeert, Oliver Mears regisseert. De solisten zijn Rea Kost, Alexander Robin Baker en Norman Patzke.

Een andere ‘school’ voor jong operatalent, Opera Studio Nederland, verzorgt op zaterdag 22 augustus in Felix Meritis één van de Monumentenconcerten. Zangers die dan optreden zijn onder andere Nicola Mills, Elmar Gilbertsson, Jussi Lehtipuu en Tao Tong. Hans Schellevis begeleidt op de piano en Hans Nieuwenhuis presenteert.

Op diezelfde zaterdag vindt het bekende Prinsengrachtconcert plaats, dat ook uitgezonden wordt op Nederland 2. Ster van dat concert is Danielle de Niese. De sopraan verzorgt het hoofdprogramma nadat het Storioni Trio een voorprogramma speelt met werken van onder andere Haydn en Dvorak.

Naast deze voorstellingen heeft het Grachtenfestival onder meer een Vocale Serie. Daarin treden Karin Strobos, Julia Novikova en Peter Gijsbertsen op.

Strobos begint op 16 augustus de serie met de Kinderkamer van Moessorgski en liederen over vuur en passie van Franse en Spaanse componisten. Zij doet dat in de Centrale Bibliotheek.

Gijsbertsen mag de serie afsluiten op 20 augustus. Dat doet hij met werken van Du Parc, Fauré, Rachmaninoff en Tsjaikovski. De tenor maakte vorig jaar zijn debuut op het Grachtenfestival, dat enthousiast ontvangen werd.

Tussen hen in is het de beurt aan Julia Novikova. Zij zingt liederen en romances uit West- en Oost-Europa in de Hermitage. De Russische sopraan maakt carrière in met name Duitsland en Frankrijk en trad onlangs nog op met Plácido Domingo’s jongerenprogramma Operalia in Hongarije.

Hieronder een filmpje ter illustratie van haar kunnen. Zeker aanbevolen.

Vorig artikel

Innsbrucker Festwochen in teken van Haydn

Volgend artikel

DNO-vrienden kiezen winnaar Prix d’Amis

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.