Binnenkort

Opera Zuid toont andere kant: Z.O.Z.

Wie deze dagen de website van Opera Zuid bezoekt, wordt muzikaal verwelkomd met jazzy klanken. Het zijn de Ramblers, een legendarisch Nederlands amusementsorkest uit lang vervlogen tijden, dat één van hun hits, ‘Wie is Loesje?’, speelt. Dat is ook de titel van een nieuw programma van Opera Zuid.

Wie is Loesje Z.O.Z. is een afkorting van Zangers van Opera Zuid. Zij zijn het die een andere muzikale kant van zichzelf laten horen in een programma met liedjes uit de periode van de jaren ’30 tot de jaren ’50.

Het nieuwe programma kwam er omdat Miranda van Kralingen, artistiek directeur van Opera Zuid, in gesprek met enkele zangers van Opera Zuid een gezamenlijke liefde voor het nostalgische liedjesrepertoire ontdekte. Het programma bestaat niet alleen uit zang, er is ook (tap)dans.

Het verhaal van Wie is Loesje?, los gebaseerd op de historie van Het Centraal Theater in Amsterdam, speelt zich af in een oud theater. Net voordat het gesloopt wordt, neemt kleindochter Jenny (Veerle Sanders) haar oma, de oude mevrouw Crooswijk (Miranda van Kralingen), mee naar het theater. Loes Crooswijk heeft daar veertig jaar gewerkt als cassière en portier. Kleindochter Jenny hoopt erachter te komen wat het mysterie rond haar opa is. Loes Crooswijk vertelt met heimwee welke binnen- en buitenlandse artiesten ze tijdens haar jaren in het theater allemaal leerde kennen. Aan het eind komt de ontknoping: wie was de opa van Jenny?

Willem de Vries staat in de castlijst als Kees Kranenburg, de drummer van de Ramblers, en Martijn Sanders vertolkt de Franse chansonnier Charles Trenet. De jonge talenten in de voorstelling studeren allen aan de Fontys Hogescholen in Tilburg. Ruben Plantinga, eerder te zien in Carmen, speelt Henk, de technicus, en Annemarijn Maandag is de jonge Loes Crooswijk. Mark Luykx brengt onder meer repertoire van Lou Bandy.

Regisseur Marc Krone maakte eerder op operagebied voorstellingen als Les Dialogues des Carmélites, Pagliacci en Der Freischütz. Bij het barokensemble Camerata Trajectina is hij huisregisseur. Choreograaf van Wie is Loesje? is Barrie Stevens, die musicals regisseerde en verbonden was aan de Fontys Hogescholen Tilburg als directeur van de musicalopleiding.

De ‘pilot première’ is op donderdag 6 maart in Eindhoven, daarna worden Rotterdam, Den Haag, Maastricht en Sittard aangedaan. Alle informatie en de speellijst vindt u op de website van Opera Zuid.

Vorig artikel

Seizoen NTR ZaterdagMatinee 2014/2015

Volgend artikel

Charbonet zingt Schönbergs Erwartung

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

5Reacties

  1. Loesje
    26 februari 2014 at 20:50

    Loesje is het snoesje van de drummer van de band….

  2. Pietje
    28 februari 2014 at 12:26

    weten we dat ook weer

  3. Olivier
    28 februari 2014 at 13:26

    Even tekstueel zuiver blijven: “Wie is Loesje? Wie is toch dat SNOESJE? Loesje is het MEISJE van de drummer van de band!”

  4. Loesje
    28 februari 2014 at 16:40

    Olivier: In de gezongen tekst is het 1x meisje en 2X snoesje.
    Hoe dan ook, eindelijk duidelijkheid!

  5. Pietje
    28 februari 2014 at 18:13

    weten we dat ook weerrrrr