BinnenkortNieuws

Tryater speelt straatopera in Leeuwarden

Een muzikale theaterervaring, waarbij de wisseling van de seizoenen, de menselijke veerkracht en de schoonheid van muziek centraal staan. Dat belooft theatergezelschap Tryater in de ‘straatopera’ De IJsvorstin, die vanaf 13 mei door de straten van Leeuwarden wordt opgevoerd. De financiering geschiedt deels via crowdfunding.

ijsvorstin
Promotiebeeld van De IJsvorstin.

Regisseur Ira Judkovskaja, tevens artistiek leider van Tryater, liet zich bij het maken van De IJsvorstin inspireren door Sneedronningen van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Het sprookje komt nu in Leeuwarden, 170 jaar nadat hij het sprookje schreef, opnieuw tot leven. Het stadsdecor is toepasselijk, zo zeggen de makers, daarbij Andersen citerend: “Een sprookje? Jullie willen een sprookje? Waarom, de stad is al een sprookje.”

De opera belooft een kennismaking met een onbekende, betoverende kant van de stad Leeuwarden. De bezoekers, die zelf meelopen met de voorstelling, ontdekken het verhaal van Gerda. Wanhopig zoekt zij haar jeugdvriend Kay, die is meegevoerd door de IJsvorstin. De vraag in het verhaal is of ze hem zal vinden en of de ijssplinter die Kay’s hart bevroor ontdooit. In de straatopera staan de kracht en de schoonheid van de stad Leeuwarden en van de menselijke veerkracht centraal, zo zeggen de producenten van het project.

De IJsvorstin speelt zich letterlijk af op straat, bij het water, in het park en in de Dominicuskerk. Tijdens de tocht door de stad maakt het publiek de wisseling van de seizoenen mee, waarbij de voorstelling eindigt als de zon ondergaat. Zang en spraak zijn afwisselend in het Nederlands en Fries.

In de cast en crew van De IJsvorstin staan bekende namen, zoals die van dirigent Tjalling Wijnstra en mezzosopraan Janneke Schaareman, die eerder dit seizoen de hoofdrol in Carmen speelde bij Opera Zuid. Ook tenor Albert Bonnema – met Friese roots – en sopraan Wiebke Göetjes werken mee.

Voor de financiering van het project is een crowdfunding opgezet. Het is mogelijk om een vierkante meter van de sleep van de IJsvorstin – die een centrale rol speelt in het verhaal – te adopteren door een donatie op voordekunst.nl.

‘It giet aon’ vanaf dinsdag 13 mei in Leeuwarden. De voorstelling wordt op 13 dagen gespeeld en begint steeds om 20.00 uur.

Meer informatie is te vinden op de Fries- en Nederlandstalige website van Tryater.

Vorig artikel

Jessica Pratt wil belcanto, en niks anders

Volgend artikel

In het voetspoor van de avondregisseur

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.