BinnenkortBuitenland

Programma Festival d’Aix-en-Provence 2014

In het Zuid-Franse Aix-en-Provence wordt elk jaar het Festival d’Art Lyrique gehouden. Opera en klassieke muziek door orkesten en kleine ensembles staan op de agenda van de editie van 2014. Er werken veel grote namen mee, waaronder enkele Nederlandse. Place de l’Opera verzamelde de hoogtepunten.

Het Théâtre de l'Archevêché, één van de speellocaties van het festival in Aix-en-Provence (foto: E. Carecchio).
Het Théâtre de l’Archevêché, één van de speellocaties van het festival in Aix-en-Provence (foto: E. Carecchio).

In de inleiding bij het programma voor het komende festival verwijst directeur Bernard Foccroulle naar de poëzie, de muziek, het theater en de beeldende kunsten als elementen die samen de magie van opera vormen. “Poezie is zowel spraak als stille provocatie” (“La poésie est à la fois parole et provocation silencieuse”), zo citeert hij de dichter René Char, die in Aix-en-Provence naar school ging en wiens verklankte gedichten onderdeel uitmaken van het festivalprogramma.

Alle genoemde elementen zijn terug te vinden in het programma van komende zomer, zo schrijft Foccroulle. Van de fabel in Die Zauberflöte tot de eenzame tocht in Winterreise, van het trieste lot in Händels Ariodante tot de komedie in Rossini’s Il turco in Italia, van een enscenering van Bach-cantates tot de muziek van Manfred Trojahn bij de gedichten van René Char.

Oude bekenden worden in de Zuid-Franse stad verwacht, zoals Waltraud Meier, Sarah Connolly, Patricia Petibon, Sandrine Piau en Olga Peretyatko. Het publiek dat de uitvoeringen in Aix bezoekt, kan dit jaar ook kennismaken met nieuwe namen, zoals dirigent Pablo Heras-Casado, de regisseurs Simon McBurney en Richard Jones en tenor Lawrence Brownlee.

Zo’n 250 jonge artiesten, van wie in de toekomst waarschijnlijk enkelen het grote podium van het festival zullen bereiken, doen mee aan de educatieve activiteiten, workshops en producties van de Académie européenne de musique. Ze werken onder meer met regisseur Katie Mitchell aan een productie met Bach-cantates.

Het festival heeft een naam hoog te houden als het gaat om nieuwe, eigen producties, maar in het programma van deze zomer staat Die Zauberflöte door regisseur Simon McBurney. Die productie was in december 2012 al in Amsterdam te zien. In Aix werken een aantal castleden opnieuw mee, zoals Thomas Oliemans als Papageno, Maarten Koningsberger als de Sprecher en Elmar Gilbertsson in de rol van Zweiter Priester.

De regie die William Kentridge maakte voor Winterreise is al voor het festival van Aix-en-Provence in Amsterdam te beleven, op 25 en 26 juni tijdens het Holland Festival, met bariton Matthias Goerne als solist.

De opera Ariodante wordt gebracht in een nieuwe regie van Richard Jones. Het is een co-productie met De Nationale Opera en zal daar waarschijnlijk in de komende jaren worden opgevoerd.

Een overzicht van de producties op het Festival d’Aix-en-Provence:

Die Zauberflöte (Mozart)
2 – 23 juli 2014
Dirigent: Pablo Heras-Casado
Orkest: Freiburger Barockorchester
Regisseur: Simon McBurney
Solisten: Albina Shagimuratova, Thomas Oliemans, Christof Fischesser e.a.

Ariodante (Händel)
3 – 18 juli 2014
Dirigent: Andrea Marcon
Orkest: Freiburger Barockorchester
Regisseur: Richard Jones
Solisten: Sarah Connolly, Patricia Petibon, Sandrine Piau e.a.

Il turco in Italia (Rossini)
4 – 22 juli 2014
Dirigent: Marc Minkowski
Orkest: Les Musiciens du Louvre
Regisseur: Christopher Alden
Solisten: Adrian Sâmpetrean, Olga Peretyatko, Lawrence Brownlee e.a.

Winterreise (Schubert)
4 – 17 juli 2014
Regisseur: William Kentridge
Solisten: Matthias Goerne (bariton) en Markus Hinterhäuser (piano)

Trauernacht – Nuit de deuil (Bach)
11 – 21 juli 2014
Dirigent: Raphaël Pichon
Orkest: musici van l’Académie européenne de musique
Regisseur: Katie Mitchell
Solisten: leden van de l’Académie européenne de musique

Concerten

Het Orchestre de Paris brengt op 5 juli een hommage aan de vorig jaar overleden regisseur Patrice Chéreau, die verschillende opera’s voor het festival regisseerde. Onder leiding van dirigent Paavo Järvi speelt het orkest werk van Fabio Vacchi, Richard Strauss en Richard Wagner. Diens Wesendonck-Lieder worden gezongen door mezzosopraan Waltraud Meier.

Componist Manfred Trojahn schreef in opdracht van het festival muziek op gedichten van René Char. Onder muzikale leiding van Franck Ollu speelt het Ensemble Modern op 13 juli de werken van Trojahn, evenals muziek van Bach en Ligeti. Soliste is de sopraan Sabine Devieilhe.

Op 18 juli is er aandacht voor van Jean-Philippe Rameau. De componist die 250 jaar geleden overleed wordt geëerd met een concertante uitvoering van Les Boréades. Dirigent Marc Minkowski staat voor Les Musiciens du Louvre. Solisten zijn onder anderen Julie Fuchs, Chloé Briot en Samuel Boden.

Tijdens het festival zijn er concerten door het Freiburger Barockorchester en door het World Orchestra for Peace, dat op 21 juli het Unesco Vredesconcert geeft onder leiding van Valerie Gergiev.

Meer informatie over het programma en de kaartverkoop is te vinden op de website van het festival.

Vorig artikel

James Rutherford mag het meisje kussen

Volgend artikel

Opera in de media: week 15

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.