Binnenkort

Opera in de media: week 20

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 20 (9 – 15 mei 2015) onder meer aandacht voor countertenor Andreas Scholl en Ariane et Barbe-Bleue van Dukas in Straatsburg.

Video

Roberto Alagna’s ‘grand show’
Het zaterdagse showprogramma op TV5 is doorgaans gewijd aan wat in de Franse platenwinkel de afdeling ‘Variété française’ heet. Maar in het programma van komende zaterdag staat een klassieke zanger centraal: Roberto Alagna, vergezeld door zijn partner, de Poolse sopraan Aleksandra Kurzak. Als je Il Divo meerekent, is dat het klassieke aandeel in het programma, dat verder onder anderen Zaz, Salvatore Adamo en Maurane op de gastenlijst heeft staan.
TV5: zaterdag 9 mei om 21.00 u.

Andreas Scholl (foto: Decca / James McMillan).
Andreas Scholl (foto: Decca / James McMillan).

Andreas Scholl zingt en spreekt
Hij zingt zo hoog als een vrouw en is toch een echte kerel, constateert Arte in de aankondiging van een documentaire over de countertenor Andreas Scholl. De zanger wordt gevolgd bij verschillende concerten en vertelt hoe het hem lukte zijn bovenaards klinkende stemvak te bereiken. Eén van zijn bekende rollen is die van Giulio Cesare in de gelijknamige opera van Handel. Die wordt na deze documentiare uitgezonden.
Arte: zondag 10 mei om 22.40 u.

Scholl zingt Caesar
De Handel-opera Giulio Cesare, met daarin Andreas Scholl in de hoofdrol, werd opgenomen tijdens de Salzburger Pfingstfestspiele 2012. De door het duo Moshe Leiser en Patrice Caurier geregisseerde productie bracht Cecilia Bartoli in de rol van Cleopatra, met verder solisten als Anne Sofie von Otter en Philippe Jaroussky. Het ensemble Il Giardino Armonico werd geleid door Giovanni Antonini.
Arte: zondag 10 mei om 23.30 u.

Maarten Engeltjes (foto: Marco Borggreve).
Maarten Engeltjes (foto: Marco Borggreve).

Maarten Engeltjes in Barcelona
Valerio Zeno is op de Nederlandse televisie de hippe opvolger van Ivo Niehe in het portretteren van beroemde Nederlanders in het buitenland. In de aflevering van maandag bezoekt het pratende stijlicoon de countertenor Maarten Engeltjes. Die bereidt zich voor op een concert in het Palau de la Muscia in Barcelona.
NPO 3: maandag 11 mei 2015.

Poppea in Lille
De opera L’Incoronazione di Poppea van Claudio Monteverdi is dinsdag op Mezzo te zien. Het gaat om een opname door Le Concert d’Astrée met dirigente Emmanuelle Haïm. De regie werd verzorgd door Jean-François Sivadier met een cast waarin onder anderen Sonya Yoncheva (Poppea), Max Emanuel Cencic (Nerone) en Ann Hallenberg (Ottavia) stonden. De uitvoering werd opgenomen in maart 2012 in Lille.
Mezzo: dinsdag 12 mei om 20.30 u.

Pavarotti’s successen
Luciano Pavarotti is op allerlei manieren actief geweest in de muziekwereld. Dat blijkt uit de samenstelling van dit programma, waarin hij zijn geliefde aria’s uit La bohème, Rigoletto en Aida voorstelt, evenals verschillende Napolitaanse liederen. Er is geestelijk werk te horen en er zijn duetten met Bono, Sting en Eric Clapton.
Brava: dinsdag 12 mei om 20.31 u.

Blauwbaard van Dukas
In de Opéra national du Rhin in Straatsburg werd afgelopen week de opera Ariane et Barbe-Bleue van Paul Dukas opgevoerd. De regisseur van deze productie was Olivier Py, de muzikale leiding had Daniele Callegari. Culturebox biedt de opname online aan, waarin u onder anderen Lori Phillips, Marc Barrard en Sylvie Brunet-Grupposo hoort.
Website van Culturebox

Audio

Tancredi in Lausanne
NTR Opera Live zendt een recente opname uit Lausanne uit. Daar zongen onder anderen Anna Bonitatibus en Jessica Pratt de hoofdrollen in Tancredi van Rossini. Het koor en kamerorkest van de opera in de Zwitserse stad stonden onder leiding van Ottavio Dantone.

Hieronder een clip uit de voorstelling, met het duet ‘L’aura che intorno spiri’ door Jessica Pratt en Anna Bonitatibus.

NPO Radio 4: zaterdag 9 mei om 20.00 u.

Berlioz in Parijs
De komende weken klinkt er veel Berlioz in Amsterdam wanneer De Nationale Opera zijn serie voorstellingen van Benvenuto Cellini brengt. Een mooie aanvulling is het opus 17 van dezelfde componist, de opera Roméo et Juliette. In het Zondagmiddagconcert wordt een opname uit september 2014 uitgezonden, die gemaakt werd in het Théatre des Champs-Elysées in Parijs. In de titelrollen zingen Marianne Crebassa en Paolo Fanale. Het koor en orkest van Radio France worden geleid door Daniele Gatti.
NPO Radio 4: zondag 10 mei om 14.00 u.

Weektip

Schoeps hypercardio in de Munt
De Munt in Brussel had afgelopen weken de opera Penthesilea van Pascal Dusapin op het programma staan in een regie van Pierre Audi. In de hoofdrollen zongen Natascha Petrinsky, Marisol Montalvo en Georg Nigl. Ook de Nederlandse bariton Wiard Witholt had een rol in deze productie, die muzikaal geleid werd door Franck Ollu.

Als een opera voor radio of tv wordt opgenomen, is de audiotechniek bepalend voor de kwaliteit die de kijker/luisteraar ervaart. Achter de schijnbaar microfoonloze wereld van de opera gaat bij een opname een grote hoeveelheid microfoons, versterkers en andere technische apparatuur schuil.

In de Munt verzorgt Geert de Deken als hoofd geluidstechnicus de opname van de stream die na een serie voorstelling online komt. Voor Penthesilea werd bijvoorbeeld voor de zang – en nu wordt het echt technisch – gebruikgemaakt van zes Schoeps MK4-microfoons, twee cardio’s in het midden en in het decor nog eens twee Schoeps Hypercardio en tweemaal een MKH416. Daarnaast hadden alle zangers een eigen zendermicrofoon.

Dat valt allemaal te lezen op het weblog dat Geert de Deken daarover bijhoudt: ‘Recording Opera‘. De stream van Penthesilea is te zien op de website van de Munt.

Vorig artikel

L1 TV en L1 Radio houden operamaand

Volgend artikel

Kandidaten Belvedere Competition: al 121

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.