Binnenkort

Opera in de media: week 13

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 13 (25 – 31 maart 2017) aandacht voor Jérusalem van Verdi in Luik, Werther van Massenet in Wenen en een eerbetoon aan Rudolf Jansen.

Video

Scène uit Benvenuto Cellini bij De Nationale Opera. (© Clärchen en Matthias Baus)
Scène uit Benvenuto Cellini bij De Nationale Opera. (© Clärchen en Matthias Baus)

Benvenuto bij Arte
Onder muzikale leiding van Sir Mark Elder en in een regie door Terry Gilliam bracht De Nationale Opera in 2015 de opera Benvenuto Cellini van Berlioz. De solisten waren onder anderen John Osborn, Laurent Naouri en Nicky Spence. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest zat in de bak.
Arte: zondag 26 maart om 23.35 u.

Verdi in Luik
De opera Jérusalem van Verdi in de opvoering door de Opéra Royal de Wallonie was in de ogen en oren van de recensent een geslaagde productie. De opname van afgelopen week is terug te zien op Culturebox. Dirigente was Speranza Scappucci, de regie kwam van Stefano Mazzonis di Pralafera en Marc Laho was de meest opvallende solist.
Culturebox: on demand.

Don Giovanni in de aandelen
Alleen de glazenwassers maken het bekijken van Don Giovanni, in een recente Luikse opvoering, al de moeite waard. Jaco Van Dormael bedacht het concept, Rinaldo Alessandrini leidde het orkest en Mario Cassi was een niet heel overtuigende hoofdrolzanger.
Culturebox: on demand.

Werther in Wenen
De Wiener Staatsoper biedt vrijdag een (betaalde) livestream van de opera Werther van Jules Massenet. Onder leiding van dirigent Frédéric Chaslin zingen onder anderen Ludovic Tézier, Adrian Eröd en Sophie Koch. Andrei Serban doet de regie.
Staatsoper Live: vrijdag 31 maart om 19.00 u.

Audio

Raoul Steffani. (© Ronald Knapp)
Raoul Steffani. (© Ronald Knapp)

Intermezzo in de Matinee
NPO Radio 4 brengt zaterdag vrijwel de hele middag en avond opera, met ’s avonds Don Giovanni in NTR Opera Live en ’s middags de opera Intermezzo van Richard Strauss in de NTR ZaterdagMatinee. In de hoofdrollen zingen Carola Glaser, Stephen Gadd en Hendrickje van Kerckhove. Ook jonge Nederlandse talenten als Raoul Steffani en Charlotte Janssen werken mee. Het Radio Filharmonisch Orkest wordt geleid door David Zinman.
NPO Radio 4: zaterdag 25 maart 2017 om 13.00 u.

NTR Opera Live brengt Don Giovanni
Op 4 maart bracht de Nederlandse Reisopera in thuisstad Enschede een nieuwe productie van Don Giovanni in première. In de hoofdrollen zongen Aleš Jenis, George Humphreys, Anita Watson en Anna Grevelius. Koor en orkest werden geleid door Julia Jones.
NPO Radio 4: zaterdag 25 maart om 19.00 u.

Debussy bij de BBC
Carolyn Sampson zingt Mélisande, Andrei Bondarenko is Pelléas en verder hoort u Roland Wood als Golaud en Alastair Miles als Arkel. De opera van Debussy werd geproduceerd door de Scottish Opera.
BBC Radio 3: zaterdag 25 maart om 19.30 u.

Schubert bij Hans van den Boom
In het Zondagochtendconcert zijn Schuberts Vijfde Mis en Mozarts Maurerische Trauermusik te horen. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor staan onder leiding van Frieder Bernius, Sarah Wegener en Sophie Harmsen zijn twee van de solisten.
NPO Radio 4: zondag 26 maart om 11.00 u.

Appl zingt Schubert
Bariton Benjamin Appl en pianist Graham Johnson gaven in mei vorig jaar een liedrecital in de Broederkerk in Zeist. De opname is te horen in het tweede deel van het Avondconcert. De twee brachten liederen van Schubert.
NPO Radio 4: woensdag 29 maart om 20.00 u.

Rosanne van Sandwijk zingt Berio
Rechtstreeks vanuit De Vereeniging Nijmegen is Het Gelders Orkest onder leiding van Karel Deseure te horen met werk van Stravinsky en Van Rossem. Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk zingt van Luciano Berio de Folk Songs.
NPO Radio 4: donderdag 30 maart om 20.00 u.

Weektip

Eerbetoon aan Rudolf Jansen
Met een lawine aan opera op radio en tv komend weekend staan we in de weektip even stil bij het lied. Op zondag 2 april wordt in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam een eerbetoon georganiseerd voor pianist/liedbegeleider Rudolf Jansen. U leest daar komende week op Place de l’Opera meer over.

Van Rudolf Jansen en zijn echtgenote Christa Pfeiler staan enkele opnamen zonder bewegend beeld op YouTube, waaronder ‘Unvergänglichkeit’ van Korngold…

… en ‘Von ewiger Liebe’ van Brahms:

Bewegend beeld is er wel in de recente repetitieopname van Jansen als begeleider van bas-bariton Marc Pantus van het lied ‘Im Dorfe’ van Schubert.

Vorig artikel

Silbersee brengt voorstelling rond love fail

Volgend artikel

De Munt terug naar huis in 2017/2018

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.