Binnenkort

Crowdfunding voor Thijl 2018 van start

In de zomer van 2018, als het theaterseizoen op zijn einde is, staat Nederland iets bijzonders te wachten: Thijl, een opera van Jan van Gilse die in geen 38 jaar is uitgevoerd. Onlangs startte het Utrechtsch Studenten Concert een crowdfunding voor zijn productie.

Hoofdrolspelers Aylin Sezer en Anthony Heidweiller. (© José Gieskes)

Afgelopen zomer werd Thijl, “de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven”, gepresenteerd in Utrecht. De cast was toen al bekend, maar de locatie nog niet. Die werd onlangs wereldkundig gemaakt. Pal naast het Nationaal Militair Museum in Soesterberg verrijst een geuzenkamp met als middelpunt de opera van Jan van Gilse. Een tentoonstelling in het museum over de Tachtigjarige Oorlog sluit aan bij de voorstelling. Thijl wordt een festivalopera in het zand.

“Wat deze opera zo bijzonder maakt, is dat deze in geen 38 jaar is uitgevoerd, maar toch een aantal cruciale vragen over de huidige samenleving stelt”, vertelt Jaap van Hellenberg Hubar, de voorzitter van het project. “Alleen de handgeschreven partituur (de musici van het orkest zijn druk bezig alles te digitaliseren – red.) heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd. Het verhaal achter de opera maakt het extra bijzonder en urgent om deze opera opnieuw uit te voeren, in een tijd waarin tolerantie richting andersdenkenden niet meer vanzelfsprekend lijkt te zijn.”

Thijl speelt zich af aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog”, zo leggen de makers van de productie uit. “Thijl komt naar voren als een bevlogen, maar naïeve idealist. In uitgelaten stemming zingt Thijl op de markt van Damme een satirisch lied waarin hij de Spaanse overheerser Filips II en de paus belachelijk maakt. Een collaborateur verraadt hem, in de hoop zijn deel van Thijls erfenis als beloning op te eisen. Thijl ontkomt, maar in zijn plaats wordt zijn vader gepakt. De executie van zijn vader drijft Thijl in het verzet. Voortaan verkiest hij daden boven woorden. Zijn doel: de gehate Spanjaarden verdrijven, glorie voor Vlaanderen en vrijheid van godsdienst voor iedereen.”

De komende maanden staan in het teken van het realiseren van de financiële basis onder het project. Daarom is een crowdfundingsactie in het leven geroepen om de bijna tweehonderd musici, het professionele artistieke team, de cast en de locatie samen te brengen. Het doel van de crowdfunding is een totaalbedrag van 30.000 euro.

Wie Thijl 2018 mede mogelijk wil maken, kan terecht op de crowdfundingswebsite. Al voor een donatie van 25 euro ontvangt de gever een bedankkaart. Wie heel veel geld geeft, zal naamgever kunnen worden van de foyer op het terrein waar de voorstelling gespeeld zal worden.

De voortgang van het project en alles daaromheen is te volgen via de website www.thijl2018.nl, evenals de Facebookpagina van Thijl 2018. Op de website kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor een nieuwsbrief. Er komt ook een eigen YouTube-kanaal.

Vorig artikel

Opera in de media: week 51

Volgend artikel

Oud en nieuw met Schuberts Müllerin

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.