BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Mijnssen regisseert Rusalka in Dortmund

Het Theater Dortmund presenteert op 4 december een nieuwe productie van Rusalka, geregisseerd door de Nederlandse Jetske Mijnssen. In haar visie is de opera van Dvorak een archetypisch verhaal over ‘het mannelijke en het vrouwelijke’.

(Foto: Peter Schnetz)

Mijnssen studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar ze zich specialiseerde in opera. Van 1997 tot 2002 was ze regieassistent bij De Nederlandse Opera, De Vlaamse Opera, het Grand Théâtre de Genève en de Nationale Reisopera.

Als zelfstandig regisseur maakte ze producties in onder meer Basel en Berlijn en binnenkort dus Dortmund. Ze regisseert daar Dvoraks Rusalka, met in de cast Angela Bic als Rusalka en Craig Bermingham als prins.

,,Het verhaal van de zeemeermin Rusalka en de prins is voor mij een archetypisch verhaal over het wezen van het vrouwelijke en het mannelijke, over animus en anima, om met Carl Gustav Jung te spreken”, zegt Mijnssen in een interview op de website van het Theater Dortmund. ,,Rusalka en de prins zijn beide personen die zich slechts in één richting ontwikkeld hebben: zij uitsluitend op een vrouwelijke manier, hij enkel op een mannelijke manier.”

Mijnssen werkt voor de productie samen met Lancelot Fuhry (dirigent), Sanne Danz (decor) en Christine Mayer (kostuums).

Rusalka gaat op 4 december in première. Daarna is de productie tot en met 18 juni nog twaalf keer te zien. Zie voor meer informatie de website van het Theater Dortmund.

Vorig artikel

Don Pasquale spettert van het doek

Volgend artikel

Dusapins Faustus onvergetelijk in première

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.