Binnenkort

JT Bioscopen zenden Beethovens negende uit

Drie JT Bioscopen zenden op dinsdag 14 december de negende symfonie van Ludwig van Beethoven uit. Het gaat om een in april dit jaar live opgenomen concert van de Wiener Philharmoniker onder leiding van Christian Thielemann.

JT Bioscopen is dit jaar begonnen met ‘JT Opera’, een reeks uitzendingen van opera’s en concerten op het witte doek. Het seizoen begon met Carmen, enkele weken geleden was Madama Butterfly te zien en op dinsdag 14 december volgt de derde uitzending: Beethovens beroemde negende symfonie.

Beethoven voltooide zijn symfonie toen hij volledig doof was. Het werk ging in première in 1824 en staat ook wel bekend als de ‘koorsymfonie’. Het vierde deel van de symfonie werd door Herbert von Karajan bewerkt tot het Europese volkslied.

De symfonie wordt uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker, één van de beroemdste en beste orkesten ter wereld. ,,Er is waarschijnlijk geen ander muzikaal ensemble dat vaker en nauwer verbonden is met de geschiedenis en de traditie van de Europese klassieke muziek dan de Wiener Philharmoniker”, aldus JT.

Het orkest staat onder leiding van de Duitse dirigent Christian Thielemann, eveneens een beroemdheid. De solorollen worden vertolkt door Annette Dasch, Mihoko Fujimara, Piotr Beczala en George Zeppenfeld.

De symfonie wordt uitgezonden in JT Amersfoort, JT Heerhugowaard en JT Nijmegen Carolus. De uitzending begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is € 17,50.

Zie voor meer informatie de website van JT Bioscopen.

Vorig artikel

Wagemakers regisseert eerste Rossini-opera

Volgend artikel

Youtube-portret: Marina Poplavskaya

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.