CD-recensiesFeatured

Belohlávek wervelt in Smetana’s Bruid

Met dank aan Harmonia Mundi en de geweldige dirigent Jiří Belohlávek is er een meer dan welkome titel aan de discografie van De verkochte bruid van Smetana toegevoegd. Een klinkend overtuigende opname.

Mařenka en Janík houden van elkaar, maar haar vader wilt haar aan de zoon van een rijke landeigenaar uithuwelijken. Met behulp van een slimme list komt uiteindelijk alles goed, want het blijkt dat Janík de oudste zoon van de rijkaard is.

Prodaná Nevěsta, de eerste nationale Tsjechische opera, was vanaf het begin een enorme hit. De heerlijke melodieën, de aanstekelijke volksdansjes, het feelgoodverhaal… zeg daar maar eens nee tegen!

De populariteit van de opera beperkte zich niet tot de Tsjechische landsgrenzen, al lijkt het bij de grens van Nederland wel op te houden. Want voor zover ik weet werd de opera hier de laatste 30 jaar nergens uitgevoerd.

Er bestaan een paar goede opnamen van de opera, maar de meeste zijn oud en veelal in het Duits. Een nieuwe is dus meer dan welkom. Harmonia Mundi willigt die wens in.

Ik ben een enorme fan van dirigent Jiří Belohlávek en mijn bewondering voor hem stijgt met de dag. Zelden heb ik de muziek van De verkochte bruid zo aanstekelijk horen spelen. Zo wervelend, zo uitnodigend tot glimlachen.

De mij onbekende zangers zijn allemaal goed. Dana Burešova (Mařenka) doet mij Lucia Popp niet vergeten (wie wel?), maar haar timbre is heerlijk licht, net van een mokkend kind.

Thomáš Juhás lijkt een beetje op de jonge Peter Dvorský en Aleš Voráček is een voortreffelijke Vašek.

Vorig artikel

Thomas Adès scoort ook in New York

Volgend artikel

Deutsche Oper Berlin bestaat 100 jaar

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski