AchtergrondFeaturedNieuws

Paley blaast Gruberova-label nieuw leven in

Wie een opname zoekt van Edita Gruberova, moet bij Nightingale Classics zijn. Het Zwitserse label heeft in twintig jaar tijd zo’n 40 cd’s van de diva uitgebracht. De afgelopen jaren lag het label op z’n gat, maar inmiddels heeft de ondernemende oud-zanger Iván Paley daar een keer in gebracht. ,,We hebben heel veel plannen.”

Iván Paley.

Iván Paley houdt duidelijk niet van stilzitten. De in Colombia geboren Argentijn studeerde als kind piano en compositie en pende op zijn twaalfde al zijn eerste pianosonata’s op papier. Hij studeerde zang in Miami en trad vervolgens in vele operahuis op als lyrische bariton.

Al vrij snel kreeg Paley echter genoeg van het operatoneel en spitste hij zijn werkzaamheden toe op liedrecitals en concerten. ,,Maar als zanger is het moeilijk om te overleven zonder opera”, vertelt hij vanuit Wenen, sinds 2000 zijn standplaats. ,,Ik verzon daarom eigen liedprojecten, die ik opnam en probeerde te verkopen. Dat ging me goed af, dus besloot ik daarin verder te gaan.”

Paley richtte drieëneenhalf jaar geleden daarom Vienna Music Connection (VMC) op, samen met Rodrigo Mora. Met dat bedrijf bedenkt hij nieuwe liedprojecten en heeft hij inmiddels ook het management van zo’n dertig zangers en musici in handen. Het zingen heeft Paley, nog maar 31 jaar oud, vaarwel gezegd.

Eén van de artiesten van VMC is Edita Gruberova, een coloratuursopraan van grote naam. Paley ontmoette haar al op jonge leeftijd en trad diverse keren met haar op, bijvoorbeeld tijdens een toer door Japan. ,,Ze is geweldig”, zegt hij. ,,Ze staat al meer dan veertig jaar op het toneel, maar haar stem is nog altijd in topvorm. Ze is bovendien heel professioneel en aardig richting collega’s. Toen ik met haar zong, behandelde ze me als een volwaardige collega, niet als een broekie.”

Nadat Paley met VMC was begonnen, gaf Gruberova hem haar management in handen. Zo raakte de Argentijn bij het label Nightingale Classics betrokken. ,,Nightingale begon twintig jaar geleden als een initiatief van een groep Zwitserse bankiers”, vertelt Paley. ,,Gruberova voerde voor hen Bellini’s Beatrice di Tenda op, die werd opgenomen en uitgebracht. Het was een groot succes en in een paar jaar tijd nam ze nog vijf andere belcanto-opera’s op.”

De catalogus van Nightingale telt inmiddels zo’n veertig opnames van de Slowaakse diva. Meer dan tien volledige opnames van belcanto-opera’s en vele solo-cd’s, waaronder een cd met liederen en duetten die Gruberova samen met Paley opnam.

De afgelopen jaren produceerde het label echter geen nieuw materiaal meer. Paley trad daarom een half jaar geleden aan als nieuwe manager, om het bedrijf uit het slop te halen. Daar is hij nu volop mee bezig. ,,De afgelopen maanden ben ik vrijwel fulltime bezig geweest met het label”, zegt hij enthousiast. ,,Want we hebben veel plannen voor nieuwe opnamen.”

,,Natuurlijk blijft Gruberova belangrijk voor het label, want zij is de grote naam. Maar ik wil de catalogus ook vernieuwen met de jonge generatie, de sterren van de toekomst”, vervolgt Paley. ,,Ik wil graag nieuwe stemmen introduceren. Stemmen van jonge zangers die geen beginners meer zijn, maar zich al gevestigd hebben. Daarbij richten we ons op werken die niet al in 10.000 verschillende versies in de winkel te vinden zijn.”

Nightingale heeft al enkele albums uitgegeven van andere artiesten dan Gruberova. Bijvoorbeeld van Roberto Scandiuzzi, Bernd Weikl, Deon van der Walt en Charlotte Margiono. Paley kondigt aan dat daar binnenkort nieuwe cd’s bijkomen, bijvoorbeeld opnames van Schubert- en Mahler-liederen door bariton Wolfgang Holzmair.

Ook wil Paley de productie van opera-opnames weer op gang brengen. ,,Ons motto is daarbij dat we opera’s alleen live opnemen, niet in de studio. Anders krijg je zulke steriele versies.”

Paley heeft in Naxos een nieuwe distributeur voor zijn label gevonden. In Nederland zal C&S Entertainment de nieuwste Nightingale-titels op de markt brengen. Gezien Paley’s gedrevenheid en grote plannen iets om naar uit te zien.

De volledige catalogus van Nightingale is verkrijgbaar in Nederland. Zie voor meer informatie de website van C&S Entertainment of de website van Nightingale Classics.

Vorig artikel

DNO herneemt Janáčeks Sluwe vosje

Volgend artikel

Een Così uit Londens gouden archief

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.