AchtergrondBuitenlandHeadline

De Munt presenteert seizoen 2014/2015

De Munt in Brussel brengt in seizoen 2014/2015 dertien operaproducties, vier dansvoorstellingen, negen concerten en tien recitals. Naast bekende titels als Don Giovanni en Il barbiere di Siviglia staat er veel modern repertoire op het programma. Lees verder voor een volledig overzicht.

De Munt in Brussel (foto: Pbrundel / Creative Commons licentie).
De Munt in Brussel (foto: Pbrundel / Creative Commons licentie).

De Munt presenteerde donderdag zijn nieuwe seizoen, met de oproep: “Maak van de Munt uw achtste hoofdzonde!” Ter toelichting schreef het Brusselse operahuis: “Het seizoen is samengesteld vanuit de overtuiging dat zonden kunnen worden beschouwd als een overdosis aan deugd.”

Het seizoen opent op 9 september met Daphne van Richard Strauss, die dit jaar zijn 150e verjaardag viert. Er staan in totaal zeven nieuwe producties op het programma, waaronder twee wereldpremières: Shell Shock, een dansoratorium van Nicholas Lens, en Penthesilea, een nieuwe opera van Pascal Dusapin.

Bijzonder is de seizoensafsluiter Rachmaninov Troika, waarin de drie eenakters van de Russische componist – Aleko, Skupoj Rytsar en Francesca da Rimini – aan elkaar verbonden worden door regisseur Kirsten Dehlholm.

Naast opera worden er veel liedrecitals gegeven in het nieuwe seizoen van de Munt. Voorbij komen onder anderen Stéphane Degout, Julia Lezhneva, Anne Sofie von Otter, Nathalie Stutzmann, Bo Skovhus, Marie-Nicole Lemieux, Pavol Breslik en Ekaterina Siurina en Charles Castronovo in een duoprogramma.

Ook zijn er drie bijzondere producties gepland: een ‘librettolezing’ rond Strauss’ Daphne, een ‘exhibition/performance’ van Anne Teresa De Keersmaeker en de voorstelling Medúlla, gebaseerd op een album van de IJslandse artieste Björk. Die laatste productie wordt geregisseerd door de in Amsterdam gevestigde Sjaron Minailo en uitgevoerd door onder anderen Roberta Alexander en Kevin Walton.

Hieronder het volledige operaoverzicht van het nieuwe seizoen van de Munt:

Daphne (Strauss)
9 t/m 30 september 2014
Dirigent: Lothar Koenigs
Regisseur: Guy Joosten
Solisten: Sally Matthews, Iain Paterson, Birgit Remmert, Eric Cutler, Maria Fiselier, e.a.

Die Entführung aus dem Serail (Mozart)
22 september 2014
Dirigent: René Jacobs
Regisseur: [concertante]
Solisten: Robin Johannsen, Mari Eriksmoen, Daniel Behle, Julien Prégardien, Dimitry Ivashchenko, e.a.

Shell Shock (Lens)
24 oktober t/m 2 november 2014
Dirigent: Koen Kessels
Regisseur en choreograaf: Sidi Larbi Cherkaoui
Solisten: Claron McFadden, Sara Fulgoni, Gerald Thompson, Ed Lyon en Mark S. Doss.

Don Giovanni (Mozart)
2 t/m 30 december 2014
Dirigent: Ludovic Morlot
Regisseur: Krzysztof Warlikowski
Solisten: Jean-Sébastien Bou, Sir Willard White, Barbara Hannigan, Topi Lehtipuu, Rinat Shaham, Andreas Wolf, Jean-Luc Ballestra en Julie Mathevet.

Tamerlano (Händel)
27 januari t/m 28 februari 2015
Dirigent: Christophe Rousset
Regisseur: Pierre Audi
Solisten: Christophe Dumaux, Jeremy Ovenden, Sophie Karthäuser, Ann Hallenberg, e.a.

Alcina (Händel)
28 januari t/m 1 maart 2015
Dirigent: Christophe Rousset
Regisseur: Pierre Audi
Solisten: Sandrine Piau, Maité Beaumont, Varduhi Abrahamyan, Daniel Behle, e.a.

Jakob Lenz (Rihm)
27 februari t/m 7 maart 2015
Dirigent: Franck Ollu
Regisseur: Andrea Breth
Solisten: Georg Nigl, Henry Waddington en John Graham-Hall.

Il barbiere di Siviglia (Paisiello)
6 maart 2015
Dirigent: René Jacobs
Regisseur: [concertante]
Solisten: Topi Lehtipuu, Mari Eriksmoen, Pietro Spagnoli, Andrè Schuen, Fulvio Bettini, e.a.

Le Vin herbé (Martin)
10 maart 2015
Dirigent: Hans-Christoph Rademann
Regisseur: –
Solisten: Anna Lucia Richter, Stella Doufexis en Marcel Reijans.

Penthesilea (Dusapin)
31 maart t/m 18 april 2015
Dirigent: Ludovic Morlot
Regisseur: Katie Mitchell
Solisten: Natascha Petrinsky, Marisol Montalvo, Georg Nigl, Roman Trekel en Eve-Maud Hubeaux.

Un ballo in maschera (Verdi)
12 t/m 27 mei 2015
Dirigent: Carlo Rizzi
Regisseur: Alex Ollé (La Fura dels Baus)
Solisten: Stefano Secco, Riccardo Massi, George Petean, Scott Hendricks, Tamar Iveri, María José Siri, Marie-Nicole Lemieux, e.a.

Rachmaninov Troika (Rachmaninov)
16 t/m 30 juni 2015
Dirigent: Mikhail Tararnikov
Regisseur: Kirsten Dehlholm
Solisten: Kostas Smoriginas, Sergei Leiferkus, Anna Nechaeva, Maxim Aksenov, e.a.

Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Vorig artikel

ZaterdagMatinee brengt concertante Fidelio

Volgend artikel

Opera in de media: week 13

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

8Reacties

  1. stefan caprasse
    21 maart 2014 at 10:31

    Op het eerste zicht was ik wat ontgoocheld over het nieuwe programma van de Munt. Wellicht mis ik Wagner, Puccini of enig frans werk. Maar bij nader toezien vind ik het wel heel positief dat er zeker 4 (!) ietwat tot meer ‘onbekendere’ werken bij zijn:
    Daphné, de 3 Rachmaninov’s, Il Barbiere van Paisiello en Le vin herbé! (helaas de 2 laatste concertant). Maar dat vind ik toch een positieve evolutie! Over “Le vin herbé van Martin: Dit is een eigen versie van het Tristan en Isolde-verhaal en volgt (in tegenstelling tot Wagner) meer het oorspronkelijke verhaal (vaak tekstueel) en met een ‘verteller’. Enkele jaren geleden verscheen er een opname van die ik gekocht heb en ik vind het wel een interessant werk.
    Om terug op de Munt te komen: ik hou een beetje mijn hart vast wat Warlikowski met Don Giovanni gaat doen maar wellicht kan de Fura dels Baus wel iets interessants doen met Ballo…

  2. Pieter K. de Haan
    22 maart 2014 at 12:47

    Ja, meneer Caprasse, het programma van De Munt moge dan interessant zijn, erg warm kan ik er niet voor lopen. Zoiets geldt helaas ook al voor de operaserie van de Amsterdamse Zaterdagmatinee. Je zou bijna vrezen, dat het een nieuwe trend betreft. Voor mij komend seizoen dus (ook) geen Brussel, althans niet voor opera. Ik blijf hopen (en vertrouwen) op Luik.

  3. Buster
    22 maart 2014 at 19:11

    In Luik komt er in ieder geval een Tosca met Barbara Haveman, en een Luisa Miller met Gregory Kunde.

  4. Pieter K. de Haan
    22 maart 2014 at 22:52

    Ik bedoel maar!

  5. 16 april 2014 at 15:27

    Beste collega,

    De Munt lanceert binnenkort zijn Early Birds Campagne voor snelle beslissers en liefhebbers van uitzonderlijke, hedendaagse projecten: Shell Shock, Medúlla en Creation 2015. Nick Cave schreef het libretto voor de operacreatie Shell Shock, Björk leent ons haar muziek voor Medúlla, het eerste intergenerationele project in de Munt, en Anne Teresa De Keersmaeker maakt een nieuwe dansvoorstelling op muziek van Brian Eno. Deze voorstellingen verenigen muziek, spektakel en schoonheid van het hoogste niveau.

    De beste plaatsen voor deze voorstellingen zijn uitzonderlijk te koop van zaterdag 12 april tot en met zaterdag 26 april, voor de start van de officiele ticketverkoop. Deze actie is slechts 15 dagen geldig en de plaatsen zijn beperkt. Zou u ons daarom kunnen helpen met het verspreiden van de trailer (of de link http://www.demunt.be/earlybirds) op uw website?
    Hartelijk dank!

    Marianne Van Boxelaere
    Assistente Promotie van de Koninklijke Muntschouwburg, Brussel

  6. stefan caprasse
    17 april 2014 at 13:03

    Meneer de Haan, GEEN opera in Brussel, is dat niet wat kort door de bocht? Er is toch wel iets dat U moet interesseren, al was het maar Don Giovanni of Un Ballo in Maschera. Of Daphne? En voor het overige zijn er misschien werken bij die U niet of minder kent, maar dat is toch geen reden om ze niet te proberen? Zelfs het meest ‘bekende’ werk hebben we allemaal een eerste keer moeten zien! Wellicht wordt U nog aangenaam verrast… Dat men in Luik een bekender programma geeft met grote zangers is trouwens eveneens positief, aldus dienen beide operahuizen een ander doel en vullen ze mekaar perfect aan. Ik zal alleszins met interesse naar beide huizen gaan!

  7. Pieter K. de Haan
    19 april 2014 at 16:33

    Meneer Caprasse, ik vermoed, dat u wat dichter bij het vuur zit dan ik. Mijn afstand tot Brussel is weliswaar ongeveer dezelfde als die tot Luik, t.w. circa 250 km, maar de programma’s van Luik bevallen mij als regel aanzienlijk beter dan die van Brussel. In Luik heb ik al jaren een abonnement, naar Brussel en ook naar Antwerpen/Gent pleeg ik alleen te gaan voor mij aansprekende producties en die ontbreken, om uiteenlopende redenen, komend seizoen in Brussel. Als de opera me al interesseert, dan wordt die concertant gebracht of bevalt de regisseur mij niet.

  8. stefan caprasse
    22 april 2014 at 09:06

    Ik woon inderdaad ideaal (Leuven) om naar beide operahuizen te gaan. OK, onder die omstandigheden, begrijp ik uw argumenten. In elk geval, veel plezier in Luik, misschien komen we er mekaar wel tegen…