CD-recensiesHeadline

Op reis met de Wiener Sängerknaben

De Wiener Sängerknaben kennen een rijke historie, die meer dan 500 jaar teruggaat in de tijd. Curt Faudon maakte een schitterende film van het jongenskoor: Silk Road. Met een originele insteek en flitsende shots verweeft hij heden en verleden tot een groots portret.

Silk Road DVDCurt Faudon is een internationaal gewaardeerde filmmaker van Oostenrijkse komaf. Hij liep meer dan een jaar mee met de Wiener Sängerknaben en portretteerde hen in de film Silk Road.

De Silk Road (zijderoute) is een route waarlangs eeuwenlang handel gedreven werd tussen Azië, het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Omdat de Sängerknaben onlangs bezig waren met een project rondom liederen van de Silk Road, nam Faudon dat als uitgangspunt.

De route blijkt ook een mooie metafoor voor het leven van de koorjongens te zijn. Ze vliegen de hele wereld over om op te treden en zingen repertoire uit alle mogelijke culturen. Sinds 1926 deed het koor meer dan honderd landen aan, in meer dan achthonderd tournees. ‘Nomadisch’ is hun leven, aldus de filmmaker. Net als de karavanen van weleer trekken de jongens van land tot land, van cultuur tot cultuur.

De manier waarop Faudon dit bijzondere koor een gezicht geeft, is allerminst rechttoe rechtaan. Hij verspringt met speels gemak in tijd en plaats. Een eeuwtje terug is in een handomdraai gebeurd, de sprong van het thuis van de Knaben in Wenen naar de woestijn langs de zijderoute of hartje New York eveneens.

Klinkt misschien ingewikkeld, maar je kijkt de film in één ruk uit. De mix van realiteit en fantasie, van geanimeerde en echte beelden, maakt het juist intrigerend. Het kijkt als een lange reis, een reis van de vijftiende eeuw (toen het koor opgericht werd) tot nu, van westerse grootheden als Haydn en Mozart tot oosterse onbekendheden. Maar dan niet chronologisch.

Daarbij zijn de beelden fantastisch. Faudon heeft een inventieve wijze van filmen en bewerken, een stijl die je niet vaak ziet. Hij grapt ook regelmatig met de verschillen in tijd en plaats.

Tijdens de reis krijg je steeds meer zicht op het leven van de jongens en de gang van zaken in het koor. Faudon noemt allerlei interessante feiten en laat de jongens zelf tussendoor in leuke, korte interviewtjes aan bod komen. Je ziet ze verder repeteren, werken in de filmstudio, reizen, optreden, hun vrije tijd vieren en meer.

Hun muziek krijgt alle ruimte. Faudon staat zelfs op diverse momenten bewust stil bij bepaalde liederen. Bovendien is er een cd bij de dvd gevoegd waar alle fragmenten uit de film volledig opstaan, aangevuld met wat extra stukken. Een mooi kijkje op de diversiteit van het koor.

Silk Road is beslist geen gangbare docufilm. Als je er al niet van zou genieten vanwege het rijke, intrigerende onderwerp, dan geniet je wel vanwege de verrassende, prikkelende en onconventionele wijze waarop Faudon vertelt. Een film die ik zeker nog eens vaker wil zien.

Silk Road is ook op Blu-Ray verschenen. Details over de film zijn te vinden op de website van C&S Entertainment. Zie ook de etalage met nieuwe uitgaven van Arthaus Musik/TDK en C Major op de homepage van Place de l’Opera.

Vorig artikel

Encore!Magazine brengt operaspecial uit

Volgend artikel

Scala opent met gemengd ontvangen Carmen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.