Nieuws

DNO, HNB en Muziektheater fuseren

De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater fuseren per 1 januari 2013 tot één stichting. Het is een logische stap gezien de nauwe samenwerkingen van de stichtingen in de afgelopen jaren, stelt de directie. De gezelschappen behouden hun merknaam en artistieke autonomie.

Het Muziektheater in Amsterdam huist vanaf 2013 nog maar één stichting (foto: Edwin Walvis).

DNO, HNB en Het Muziektheater zijn al jarenlang sterk met elkaar verweven. Op 1 januari wordt de ‘laatste stap naar een volledige integratie’ gezet, aldus de stichtingen. Samen willen zij een ‘landelijk topinstituut voor opera en ballet’ vormen.

De drie stichtingen zullen een gezamenlijke subsidieaanvraag doen voor 2013-2016. Verder wordt het beleid van de stichtingen op bijvoorbeeld het gebied van marketing, communicatie, verkoop, relatiebeheer, fondsenwerving en sponsoring afgestemd.

De nieuwe organisatie zal geleid worden door een driekoppige directie: een algemeen directeur, een directeur opera en een directeur ballet. Pierre Audi zal de functie van directeur opera bekleden, Ted Brandsen die van directeur ballet. Beiden zijn momenteel al bij respectievelijk DNO en HNB actief als directeur.

Voor de positie van algemeen directeur moet nog iemand gevonden worden. Truze Lodder (DNO) en HNB (Stijn Schoonderwoerd) zijn beide niet beschikbaar voor die baan.

Vorig artikel

Robert Holl moet DNO-debuut afzeggen

Volgend artikel

Topcast brengt barokfantasie in bioscopen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.