Nieuws

Raad voor Cultuur kiest voor Reisopera

De Raad voor Cultuur adviseert staatssecretaris Zijlstra de Nationale Reisopera te subsidiëren, en niet Opera Aurora. Beide instellingen deden een concurrerende aanvraag voor het kunstenplan 2013-2016. Ook De Nederlandse Opera en Opera Zuid krijgen groen licht van de raad.

De Raad voor Cultuur bood maandag zijn advies voor de culturele basisinfrastructuur voor 2013-2016, getiteld Slagen in Cultuur, aan staatssecretaris Zijlstra aan. De raad stond voor de zware opgave 125 miljoen euro te bezuinigen op de basisinfrastructuur.

Op operagebied adviseerde de raad om De Nederlandse Opera (24 miljoen), Opera Zuid (1 miljoen) en de Nationale Reisopera (3,5 miljoen) te subsidiëren. Opera Aurora kreeg nul op het rekest.

Opera Aurora is een initiatief van het Nederlands Symfonieorkest en het Combattimento Consort, dat tot verbazing van de Nationale Reisopera eerder dit jaar een concurrerende subsidieaanvraag deed. De twee orkesten wilden in plaats van de Reisopera de rol van operaproductiekern in de regio Oost gaan vervullen.

Aangezien Opera Aurora geen ervaring heeft met het produceren van opera’s ‘op een schaal en met de professionaliteit die van een reizende operavoorziening mag worden verwacht’, koos de raad ervoor de plannen van de Reisopera voorkeur te geven.

,,De Reisopera heeft in de afgelopen jaren kwalitatief goede producties gebracht”, schrijft de Raad in zijn advies. ,,Het gezelschap heeft de substantiële subsidiekorting verwerkt in een aanvraag met elan, die tegelijkertijd voortbouwt op de jarenlang opgebouwde expertise.”

Overigens vond de raad het ‘zorgwekkend’ dat het twee afzonderlijke aanvragen van samenwerkende instellingen uit dezelfde gemeente ontving. ,,Het is noodzakelijk dat de instellingen elkaar in de komende periode versterken, zoals dit in het verleden ook is gebeurd.”

De Nederlandse Opera werd in het advies geprezen om zijn ’toonaangevende en vernieuwende producties’. ,,De raad heeft het volste vertrouwen in het artiestieke beleid van DNO en in de voortzetting en handhaving van de bewezen kwaliteit.” Enig kritiekpunt was het beleid voor talentontwikkeling van het Amsterdamse operahuis. Dat is volgens de raad nog onvoldoende.

De raad was verder te spreken over het verfrissende, fantasierijke en originele karakter van Opera Zuid. ,,De raad is van mening dat Opera Zuid zich met de programmering en de keuze voor jong talent onmisbaar heeft gemaakt binnen het operabestel en adviseert het gevraagde subsidiebedrag toe te kennen.”

De raad liet overigens niet na de staatssecretaris op de negatieve consequenties van zijn bezuinigingen te wijzen. Het culturele aanbod wordt minder toegankelijk en zal in sterke mate verschralen, de kansen voor toptalent lopen sterk achteruit, innovatie en experiment krijgen minder mogelijkheden en de werkgelegenheid zal sterk dalen.

Staatssecretaris Zijlstra liet weten het advies met uitzondering van één of twee onderdelen over te nemen.

Lees het gehele rapport via cultuur.nl.

Vorig artikel

Rolando Villazón laat zich gaan als Werther

Volgend artikel

Trailers: Nieuwe opera's Arthaus en C Major

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.