Buitenlands nieuwsNieuws

Opknappen met opera na beroerte

Volgens een Italiaans onderzoek heeft luisteren naar muziek een dusdanige invloed op je hartslag en bloeddruk dat het slachtoffers van beroertes goed kan helpen te revalideren. Met name Puccini’s Nessum Dorma schijnt gezond te zijn, aldus BBC News.

De onderzoekers van de Pavia University ‘gebruikten’ 24 gezonde vrijwilligers om muzikale experimenten mee te doen. Zij kregen vijf verschillende stukken klassieke muziek voorgeschoteld. Terwijl ze daarnaar luisterden, werd de reactie van hun lichaam onderzocht.

Crescendo’s bleken tot een hogere hartslag en bloeddruk te leiden, terwijl diminuendo’s voor ontspanning zorgden. De conclusie die de onderzoekers daaruit trokken, was dat muziek met grote wisselingen in tempo en dynamiek – zoals opera – het beste is voor een goede werking van het hart.

De stukken die de vrijwilligers te horen kregen, waren onder meer Beethovens negende symfonie, Va Pensiero uit Nabucco, een cantate van Bach en Nessum Dorma uit Puccini’s Turandot. Die laatste aria bleek erg geschikt te zijn.

De onderzoekers geloven dat muziek op deze wijze kan bijdragen aan de revalidatie van mensen die een beroerte of hartaanval hebben gehad.

Iets dergelijks gebeurt volgens de BBC al in Engeland, waar zelfs een organisatie Music in Hospitals bestaat. De voorzitter van die organisatie vertelt aan de omroep: „De kracht van muziek is gewoon ongelofelijk.”

Vorig artikel

Robeco trapt af met vrolijke Mozart

Volgend artikel

Grandioze gifmengster in Luik

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.