Buitenlands nieuwsNieuws

Metropolitan-directeur strijkt 1,5 miljoen op

Peter Gelb, de directeur van de Metropolitan Opera in New York, streek in seizoen 2007/2008 maar liefst 1,5 miljoen dollar aan salaris op – 36 procent meer dan het jaar ervoor. Inmiddels zit zijn operahuis flink in de financiële puree.

De Met.
De Met (foto: Andreas Praefcke).

Het klopt niet helemaal om tussen het een en het ander een direct verband te leggen. In 2007/2008 ging het de Met namelijk nog voor de wind. De problemen kwamen pas later. Gelb heeft vanaf dat moment een salarisverlaging van 10 procent geaccepteerd, net als andere topfiguren binnen het bekende operahuis.

Maar is 10 procent niet een beetje weinig als het gewone personeel ook met minder genoegen moet gaan nemen? Zou hij zijn salaris halveren, dan zou heel wat Met-personeel ongeschonden kunnen blijven, toch?

Nee, zegt een woordvoerder van het operahuis tegen Bloomberg – die het nieuws bericht. „Hij verdient alles wat hij betaald krijgt”, zei hij. „Hij heeft de kaartverkoop laten stijgen en zette de Met op de voorpagina van de New York Times.”

En dat niet alleen, Gleb voerde het aantal nieuwe producties op en introduceerde de wereldwijde HD-uitzendingen van Met-voorstellingen. Volgens het operahuis is dat het geld wel waard.

Maar ondanks dat zijn er wel kritische geluiden te horen in Amerika, nu het salaris van Gelb bekend geworden is.

Overigens is Gelb niet de bestbetaalde figuur binnen de Met. James Levine, de muzikaal directeur sinds 1976, verdiende 1,7 miljoen dollar.

Vorig artikel

Gerenommeerd dirigent pleegt zelfmoord

Volgend artikel

Calixto Bieito: ‘Alles kan’

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Christina
    8 maart 2012 at 11:26

    Kijk eens aan, over wat voor bedragen het daar gaat. Hoezo vindt ons kabinet dat de VS ons voorbeeld moet zijn? Overigens: alle bedragen delen door 10, en je zit op het Nederlandse uitgavenpatroon, behalve waar het de salarissen voor de top betreft, die verdienen dan nog minder. En wat wij hier subsidie noemen, komt daar uit het bedrijfsleven. Ook zo’n 65%. Mede mogelijk doordat de (soms puissant-) rijken daar nauwelijks belasting betalen. Wanneer opent ons kabinet de ogen voor de feiten?