Nieuws

Wagnergenootschap reikt prijs uit op IVC

Het Wagnergenootschap Nederland reikt tijdens het aanstaande Internationaal Vocalisten Concours een nieuwe prijs uit: de Wagnerprijs van Nederland. De prijs (5.000 euro) is bedoeld om zangers met het potentieel om het repertoire van Wagner te zingen te helpen bij hun ontwikkeling en professionalisering.

Sopraan Daniela Köhler won in 2010 het IVC door in de finale 'Dich, teure Halle' uit Wagners Tannhäuser te zingen. (© Hans Hijmering)
Sopraan Daniela Köhler won in 2010 het IVC door in de finale ‘Dich, teure Halle’ uit Wagners Tannhäuser te zingen. (© Hans Hijmering)

De nieuwe prijs markeert het 55-jarige bestaan van het Wagnergenootschap Nederland. Het genootschap zal de prijs in elk geval de komende tien jaar uitreiken.

Met de Wagnerprijs wil het genootschap het werk van Richard Wagner extra onder de aandacht brengen van publiek, musici en jonge zangers. De prijs is gericht op educatie. De winnaar – een kandidaat in de categorie ‘Opera’, die minstens de halve finale bereikt en qua stem geschikt is om het werk van Wagner uit te voeren – wordt geacht het prijsgeld te gebruiken voor studielessen bij erkende Wagnerspecialisten.

De jury die de winnaar van de prijs zal uitkiezen, bestaat uit drie leden van de internationale IVC-jury (Evamaria Wieser, Sergej Leiferkus, Robert Holl) en twee leden namens het Wagnergenootschap (extern adviseur Hans Middelhuis en voorzitter Leo Cornelissen).

Het IVC vindt van 8 tot en met 17 september plaats in ‘s-Hertogenbosch.

Vorig artikel

Van Kralingen vertrekt bij Opera Zuid

Volgend artikel

De Ring in Berlijn: Die Walküre

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

8Reacties

  1. Remko
    6 juli 2016 at 19:46

    Theater de Parade is in september nog dicht wegens werkzaamheden, dus ik ben benieuwd waar het IVC dit jaar plaats vindt.

  2. Mauricio
    7 juli 2016 at 10:24

    Dit is goed uiteraard maar waarom niet een prijs voor het uitvoeren van de Italiaanse opera uit de z.g. belcanto-periode?? Daar begint alles mee en als je geen goede Rossini, Bellini of Donizetti kan zingen dan is Wagner per definitie uitgesloten voor jonge zangers.
    Hopelijk ben ik geen roepende in de (vocale) woestijn!

  3. kersten
    7 juli 2016 at 11:30

    Hoeft helemaal geen fata morgana te zijn, Mauricio, maar wel eerst het Belcantogenootschap oprichten!

  4. Mauricio
    7 juli 2016 at 15:26

    Prachtig idee, ik teken hiervoor!

  5. Maarten-Jan Dongelmans
    7 juli 2016 at 22:53

    Ik ook! Actie geboden. Nu?!

  6. kersten
    7 juli 2016 at 23:29

    Voorintekening lidmaatschap geopend? Ik teken.

  7. Maarten-Jan Dongelmans
    8 juli 2016 at 08:24

    Het Belcantogenootschap Cavatina Nederland op de kaart zetten: wie neemt het voortouw? Reacties zijn welkom op mjmdongelmans@hetnet.nl.

  8. 11 juli 2016 at 14:07

    Helemaal mee eens ik doe ook mee.ik teken bij deze.
    C.Horsmeier.