Nieuws

Cecilia Bartoli krijgt eerste Luister Award

Cecilia Bartoli ontvangt op 16 december na afloop van haar concert in het Concertgebouw de eerste Luister Award, een prijs van het klassieke muziekmagazine Luister. Het blad kent Bartoli de eer toe vanwege haar ‘vastberaden en gepassioneerde zoektocht naar nieuwe muzikale wegen’.

Luister werd in 1952 opgericht en is daarmee het oudste klassieke muziekmagazine van Nederland. De Luister Award die het blad dit jaar in het leven heeft geroepen, is bedoeld voor een artiest ,,die zich onderscheidt door klassieke muziek op een verrassende en baanbrekende wijze onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Belangrijke criteria daarbij zijn constant hoge kwaliteit van uitvoering, originaliteit en vernieuwing in repertoire en presentatie”, aldus het magazine.

Cecilia Bartoli (foto: Decca / Uli Weber).

Aan de hand van die criteria kwamen de uitgever en hoofdredactie van Luister bij Cecilia Bartoli uit. ,,Deze Italiaanse mezzosopraan heeft gedurende haar carrière vastberaden en gepassioneerd gezocht naar nieuwe muzikale wegen”, luidt het oordeel.

Uitgever Eric Bruger zegt: ,,Voor het blad Luister is Bartoli een inspirerende artiest. Ze bewijst dat met vernieuwing en het herontdekken van nauwelijks uitgebrachte werken steeds een grotere én jongere groep mensen enthousiast gemaakt kan worden voor klassieke muziek. Daarmee is zij een grote promoter van de muziek.”

Bartoli zal de award – een door Kees Verkade vervaardigd beeldje – ontvangen na haar concert in het Amsterdamse Concertgebouw op donderdag 16 december. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Concertgebouw, overhandigt haar de prijs.

Vorig artikel

Finse Nationale Opera viert 100-jarig bestaan

Volgend artikel

Wagemakers regisseert eerste Rossini-opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

  1. Steven Surdèl
    11 december 2010 at 15:25

    Waarom heten zoveel prijzen in Nederland tegenwoordig toch ‘Award’? Omdat wij bang zijn zelfs met het Engelse ‘price’ niet meer helemaal vooraan te lopen? In dat geval hebben wij een collectief Calimero-complex.

    P.S.: Natuurlijk heeft dit niets met opera te maken, maar vermits taal ook muziek is…

  2. diny tecker
    12 december 2010 at 01:59

    Oeps: PRIZE (JA, MET EEN Z)is an award to be given to a person or group of persons to recognize and reward actions or achievements.
    Price daarentegen wordt gebruikt om een hoeveelheid geld uit te drukken. Misschien gaat de Prijs of ‘Award’ wel vergezeld van een geldbedrag! Who knows.

  3. Steven Surdèl
    12 december 2010 at 12:32

    Waarom vind ik op internet dan zowel Pulitzer Prize als Pulitzer Price? En wat is er tegen de Luister Prijs, die bij elke Engelstalige ruim voldoende associatie met het eigen ‘prize’ zal oproepen?

    Nee, het is net als 200 jaar geleden. Toen kon het in Holland allemaal niet Frans genoeg, en nu kan het allemaal niet Amerikaans genoeg. Kooplui met een minderwaardigheidscomplex – ziedaar de nationale volksaard.