Wat is opera?

Fabels & feiten

Kijkwijzer

Home » Opera voor Beginners

Wat is opera? Vijf vragen

8 juni 2010 3 reacties

1. Wat is opera?

ope·ra (de; m; meervoud: opera’s): toneelstuk met muziek, die het overheersend aandeel heeft.

Opera is kort gezegd een toneelstuk waarin de acteurs niet spreken maar zingen. De muziek in een opera is vaak klassiek en wordt in de regel live begeleid door een orkest of ensemble. Er is een decor, er zijn kostuums en soms zitten er ook stukken ballet in.

2. Wat doen de zangers?

Zingen, natuurlijk. We kennen allemaal het cliché van brekende glazen. Operazang kan inderdaad hard en hoog zijn. Maar óók zacht en laag. Soms zingen operazangers met veel vibrato en versieringen, soms juist strak en sober. Soms klinkt hun geluid overweldigend groot, soms heel klein en intiem.

Operazangers moeten hun zangtechniek tot in de puntjes beheersen en volledige controle hebben over hun stem: de noten, de klank, het volume en de emotie die ze willen laten horen. Die volledige beheersing is belangrijk omdat de zangers naast zingen ook moeten acteren, met kostuums aan, met maskers op, in uitdagende posities en in ingewikkelde decors. Dan moet je wel kunnen blijven zingen. De meeste opera’s zijn daarbij in het Italiaans, Duits en Frans. Om geen rare woorden uit te kramen, krijgen de zangers vaak een taalcoach.

Al die oefening is niet voor niets: operazangers zingen vrijwel altijd onversterkt en vullen de hele zaal met hun geluid.

3. Waar gaat opera over?

Over liefde en dood. Maar ook over jaloezie, macht, onrecht, wraak, ontrouw, ziekte, bevrijding, opoffering, vriendschap en familie. En over grote bruiloften, feesten en partijen, kruistochten, politieke spelletjes en noem maar op. Er zijn happy endings en tragische aflopen. Soms is een opera gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Soms is een opera de muzikale versie van een sprookje. Maar heftige emoties zijn er altijd. Soapseries worden niet voor niets ook soap operas genoemd!

Benieuwd hoe al die emoties er on stage uitzien? Hieronder een paar voorproefjes van liefde, leed, verleiding en wraak in de opera.

4. Wanneer is opera ontstaan?

De eerste opera werd kort voor 1600 geschreven. De componist was Jacopo Peri en de titel Dafne. Door de eeuwen heen is het genre flink veranderd. Dafne lijkt weinig op een opera uit 2016. Net zoals met alles, heeft elke periode zo zijn eigen stijlkenmerken. In de zeventiende en achttiende eeuw liep een opera bijvoorbeeld vrijwel altijd goed af, terwijl in de negentiende en twintigste eeuw dood en verderf steeds vaker op het wensenlijstje van de componist stond.

5. Waar kan ik een opera zien?

Overal. Er bestaan theaters speciaal voor opera (operahuizen). Nederland heeft er één: De Nationale Opera in Amsterdam. Maar zeker tegenwoordig vind je opera overal. De twee grootste reizende operagezelschappen van Nederland, de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid, doen regelmatig theaters en schouwburgen in het hele land aan met hun producties. Ook in concertzalen staat vaak opera op het programma (maar dan meestal zonder kostuums en decors). Verder brengen (openlucht)festivals opera op allerlei ongebruikelijke locaties. Zelfs op straat of in de huiskamer.

In het digitale domein is The Opera Platform een aanrader. Op dat gratis online platform kun je veel en vaak opera zien. Vele bioscopen vertonen tegenwoordig ook live opera’s, de meeste vanuit New York of Londen. NTR Opera Live brengt iedere zaterdag volledige opera’s op Radio 4 en omroep Brava heeft iedere week wel opera op het programma staan.

Vraag van de maand

Wil je iets anders weten over opera? Stuur een berichtje naar redactie@operamagazine.nl of laat een reactie achter. Elke maand beantwoorden we een vraag op Place de l’Opera.

door

3 reacties »

 • Gillis leopold zei:

  Beste,ik heb nog nooit naar de opera geWeest, is het waar dat in gent boven het podium het stuk in het Nederlands met tekst word weergegeven, zodat je alles kan begrijpen wat zich op het podium afspeeld
  Mvg
  Gillis l

 • Jan de Jong zei:

  Beste Gilles,

  In principe zijn er bij de opera’s in Gent en Antwerpen boventitels in het Nederlands.

  Het staat bij iedere productie ook vermeld op de website.

  Let op: sommige plaatsen in het theater hebben geen zicht op de boventiteling. Het kassabureau kan je informeren.
  Tijdens je online bestelling kan je de zichtbaarheid vanaf een specifieke plek in de zaal controleren.

  Zie ook:
  https://operaballet.be/nl/eerste-keer
  En
  https://operaballet.be/nl/contact/veel-gestelde-vragen#tab

  Veel plezier!

 • zsofi Vanderhoven zei:

  Beste,

  Het klopt dat operazangers zonder micro’s en versterking zingen. Dus ze hebben een heel erg luide stem. Maar welke hulp heeft een operazanger dan?

  groeten.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.