Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Helsinki

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 6 de Kansallisooppera in Helsinki.

Een tripje over de Baltische Zee brengt ons van Stockholm naar Helsinki, de belangrijkste stad in het Finse operaleven.

Het gebouw
In 1918 betrok de Finse Opera een oud Russisch Theater, het Alexander Theater. Het was in eerste instantie bedoeld als een tijdelijk onderkomen, want al in de jaren twintig begon men met het plannen van de bouw van een nieuw operahuis. Het duurde echter ‘even’ voor die plannen verwezenlijkt waren… Pas in 1993 werd het nieuwe operahuis geopend, het eerste van Finland.

Het operahuis werd ontworpen door het architectenbureau Hyvämäki-Karhunen-Parkinnen. De belangrijkste foyer wordt omringd door een grote glazen wand, waardoor het publiek uitzicht heeft op de Töölönlahti-baai en het Hesperia Park.

Het operahuis is uitgerust met moderne toneeltechnologieën, die in 2007 nogmaals gemoderniseerd werden, om de veiligheid en betrouwbaarheid te waarborgen. De belangrijkste zaal telt 1350 stoelen. Daarnaast is er nog een kleinere zaal, de Almi Hall, met 200 tot 500 plaatsen, afhankelijk van de opstelling.

Het operahuis is bijzonder toegankelijk voor toeristen: de opera’s worden uitgevoerd in hun originele taal, maar er zijn boventitels in het Fins, Zweeds en Engels.

Het gezelschap
In de tweede helft van de negentiende eeuw maakte Finland voor het eerst kennis met het verschijnsel opera. Er kwamen sporadisch rondtrekkende gezelschappen voorbij, die bijvoorbeeld in 1849 Il barbiere di Siviglia speelden.

In 1873 werd de Finse Opera opgericht door Kaarlo Bergbom, maar zes jaar later werd het gezelschap alweer opgeheven vanwege financiële problemen. In de periode die volgde, moest het Finse publiek het weer doen met gezelschappen die Finland aandeden tijdens hun tournees.

In 1911 richtten diverse vooraanstaande culturele figuren echter weer een Fins operagezelschap op, dat uiteindelijk in 1956 de naam Suomen Kansallisooppera (Finse Nationale Opera) kreeg.

De Finse Nationale Opera voert ieder seizoen (augustus t/m juni) zo’n 300 voorstellingen op, waarvan 180 op het hoofdtoneel. Een doorsnee-seizoen telt veertien opera’s en zeven balletten. Er zijn doorgaans zeven nieuwe producties: vier opera’s en drie balletten. Verder organiseert het operahuis recitals, orkestconcerten, evenementen voor kinderen en jongeren en discussies met artiesten.

Het operahuis telt een kleine 550 werknemers, waaronder een orkest van 114 musici, een koor van 56 zangers en een solistenensemble van 22 zangers. Bij het operahuis zit ook een balletschool met 200 studenten. Algemeen directeur is Päivi Kärkäinen, artistiek directeur is Mikko Franck.

Seizoen 2010/2011
Het komende seizoen van de Finse Opera is een mix van hele bekende opera’s en een aantal moderne werken. Het seizoen wordt geopend met Evgeni Onjegin van Tsjaikovski, met in de cast onder andere Soile Isokoski en Tommi Hakala. Daarna volgen klassiekers als Die Zauberflöte, Aida, L’elisir d’amore, Madama Butterfly, La Bohème, Faust, La Cenerentola, Die Lustige Witwe, Parsifal, Il barbiere di Siviglia en Il Trittico.

Opvallende titels in het programma zijn: The Ostrobothnians van Leevi Madetoja, Die Tote Stadt van Korngold, Robin Hood van Jukka Linkola en Jukka Virtanen, Aleksis Kivi van Einojuhani Rautavaara en Daddy’s Girl van Olli Kortekangas.

Bekende namen die hun opwachting in Helsinki maken, zijn onder andere Judith Howarth als Madama Butterfly en Zoran Todorovich als Pinkerton, Klaus Florian Vogt en Camilla Nylund in Die Tote Stadt, Matti Salminen als de Sheriff van Nottingham in Robin Hood en Gurnemanz in Parsifal en Soile Isokoski als Marguerite in Faust, naast haar optreden in Evgeni Onjegin.

Zie voor meer informatie www.opera.fi/en/.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm

Vorig artikel

Van Wanroij wint Grachtenfestivalprijs 2010

Volgend artikel

Youtube-portret: Hildegard Behrens

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.