Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Kuala Lumpur

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 18 het Istana Budaya in Kuala Lumpur.

Vanaf Sydney gaan we langzamerhand weer naar het westen, met als eerste stop Kuala Lumpur - een reisje van zo'n 6600 kilometer.

Het gebouw
Istana Budaya, ook wel The Palace of Culture genoemd, ligt in het hart van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, naast de National Art Gallery. Het is dé plek in Maleisië voor muziek en theater. Er zijn klassieke concerten en operette- en operavoorstellingen te zien.

Na de oprichting van de National Cultural Group in 1972 werd in 1995 begonnen met de bouw van Istana Budaya. Die bouw werd in 1998 voltooid, waarna het gebouw in 1999 officieel geopend werd. Het project kostte een kleine 50 miljoen euro.

In de architectuur van Muhammad Kamar Ya’akub zitten diverse lokale symbolen verwerkt, zoals het nationale symbool van Maleisië en een traditioneel Maleisisch huwelijksgeschenk. Het gebouw is verder ingedeeld zoals een traditioneel Maleisisch huis.

De theaterhal, Panggung Sari genaamd, kan 1421 mensen herbergen. Ook die zaal is naar de lokale tradities vormgegeven. Daarnaast behoort het met haar geavanceerde toneeltechnieken tot één van de best uitgeruste theaters van de wereld (zegt het theater zelf).

Het gezelschap
Het gebouw huist diverse instellingen, zoals de National Theater Company en het National Symphony Orchestra. Het doel van Istana Budaya is de uitvoerende kunsten in Maleisië naar een hoger niveau tillen en de diverse kunstvormen onder de bevolking van Kuala Lumpur promoten.

Het huis wordt momenteel geleid door dirigent/muzikaal directeur Mustafa Fuzer Nawi, die in 1999 in dienst trad.

Seizoen 2010/2011
Heel veel opera staat er nog niet op het programma in Istana Budaya. Zo valt er in het programmaoverzicht van 2010 geen productie te bespeuren.

In de afgelopen jaren heeft het theater wel diverse klassiekers op het toneel gezet, zoals Die Lustige Witwe, Tosca, La bohème, Turandot en Carmen, meestal begeleid door het National Symphony Orchestra en soms zelfs uitgevoerd door een internationale cast. Omdat het theater nog in ontwikkeling is, zou het aantal opera’s in de toekomst verhoogd kunnen worden.

Zie voor meer informatie www.istanabudaya.gov.my/home.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney

Vorig artikel

Gerhaher soleert in Concertgebouw

Volgend artikel

Orkaters Richard III: muziektheater pur sang

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.