Binnenkort

Bijzondere Franse opera’s in de Doelen

Erg vaak brengt de Doelen in Rotterdam niet opera, maar als er dan iets op het programma staat, is het wel speciaal. Zoals de uitvoering aanstaande dinsdag (27/1) van twee opera’s van de Franse componisten Poulenc en Ravel, met stersopraan Nelly Miricioiu en een bijzondere vormgeving van Firma Rieks Swarte.

Het Limburgs Symfonie Orkest zal onder leiding van Ed Spanjaard de beide werken uitvoeren: La voix humaine van Francis Poulenc uit 1959 en L’enfant et les sortilèges van Maurice Ravel uit 1925.

De tragédie lyrique en de fantaisie lyrique zijn bijzondere stukken uit het Franse operarepertoire. Alleen al door de plot. La voix humaine kent slechts één rol: die van een ongelukkige vrouw die door haar man verlaten is. Het verhaal bestaat uit het laatste telefoontje dat ze met hem pleegt. De man is daarbij niet te horen, wat van het relaas van de vrouw een monoloog maakt, gebaseerd op een nagenoeg ongewijzigde tekst van Jean Cocteau.

L’enfant et les sortilèges gaat over een verwend jochie dat na straf van zijn moeder allerlei voorwerpen, dieren en planten in zijn kamer en in de tuin te lijf gaat. Zijn slachtoffers komen echter tot leven en klagen hem aan.

Die sprookjesachtige verhaallijn wordt aangekleed door Firma Rieks Swarte, een bedrijf dat beeldende voorstellingen maakt en vaker kinderfantasie als uitgangspunt neemt. Met behulp van poppenspel en projecties van het decor ensceneert de firma Ravels opera.

Voor het door Neil Wallace geregiseerde La voix humaine zal Nelly Miricioiu aantreden. De sopraan (geboren in Roemenië, gevestigd in Engeland) is geroemd vanwege haar veelzijdigheid. Van bel canto tot rollen uit veristische opera’s, overal oogstte ze succes mee.

De combinatie van deze twee originele Franse opera’s, samen met de komst van Miricioiu en de inbreng van Rieks Swarte, belooft een intrigerende avond.

De voorstelling in de Doelen begint om 20.15 uur. Op 31 januari doet het gezelschap ook nog Theater aan het Vrijthof aan in Maastricht. Zie voor details de agenda.

Vorig artikel

Vlaamse Opera wijzigt directieteam

Volgend artikel

Kindvriendelijke opera in Utah

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.