AchtergrondBinnenkortFeatured

Programma Musica Sacra 2016

Het thema van het jaarlijkse festival Musica Sacra is voor de editie 2016 ‘Offer van Liefde’. Tijdens de concerten, die vanaf donderdag 15 september overal in Maastricht worden gegeven, zullen onder meer de Johannes Passion en de Brockes Passion klinken. Er is ook eigentijds werk van Egon Kracht en Luigi Dallapiccola.

Promobeeld van Musica Sacra 2016.
Promobeeld van Musica Sacra 2016.

Ieder jaar is er in Maastricht een ruim weekend lang aandacht voor ‘sacraliteit’ tijdens het festival Musica Sacra. Dit jaar dus rond het centrale thema ‘Offer van Liefde’. “Dat offer”, zo zegt de organisatie, “getuigt van oog en oor voor andermans nood en is daarvan de ultieme consequentie.” Musica Sacra wil in de editie van 2016 in een uitgebreid programma tonen waar en hoe kunstenaars van toen en nu dit ervoeren en uitbeeldden.

De kerken, kapellen en kloosters in Maastricht vormen het decor voor het festival. “Het zijn die plekken waar ‘het sacrale’ als vanzelfsprekend wordt ervaren, in de historische binnenstad in, voor, op en tussen de oude kerken en gebouwen.” De grotere optredens vinden plaats in het Theater aan het Vrijthof, er zijn concerten in kerken en er is zelfs een productie te zien in café De Knijnspiep.

Instrumentaal aanbod is er volop, zoals de eerste integrale uitvoering in Nederland van Salome Dances for Peace van Terry Riley door het Ruysdael Kwartet en een theatrale uitvoering van Verklärte Nacht van Arnold Schönberg. In onderstaande overzicht ligt het accent op vocale programmaonderdelen.

Vrijdag 16 september

Het openingsconcert op vrijdag bestaat uit twee delen: eerst klinkt Sacrificium van John Casken voor orgel, daarna brengt het Brusselse ensemble Oxalys, met de kinderkoren van de Munt, twee Nederlandse premières: Parole di San Paolo van Luigi Dallapiccola en Pénélope van Roger Calmel. Het ensemble en de vocale solisten, sopraan Camille Hubert en mezzosopraan Raphaële Nsunda, staan onder leiding van Denis Menier.
Theater aan het Vrijthof: 14.45 u.

Klaas Hoek bewerkte de Johannes Passion van Bach met de muzikale uitgangspunten van eind negentiende, begin twintigste eeuw. Het werk is herschreven voor strijkkwartet en harmonium, zonder aria’s. Tenor Marcel Beekman is de evangelist, mezzosopraan Antje Lohse zingt de Christuspartij en bariton Jasper Schweppe vertolkt Pilatus. De begeleiding is door het Ives Ensemble String Quartet en het Asko Kamerkoor onder leiding van Jos Leussink.
Sint Janskerk: 16.30 u.

De professionele zangers van Schola Maastricht, afgestudeerd aan het conservatorium in die stad en gespecialiseerd in het gregoriaans, brengen onder leiding van Hans Heykers gregoriaans officie- en misrepertoire rond het thema van de barmhartigheid.
Onze Lieve Vrouwebasiliek: 18.00 u.

Le vin herbé van Frank Martin wordt wel een resoluut anti-Wagneriaanse versie van Tristan und Isolde genoemd. Het ‘wereldlijk oratorium’ is gecomponeerd voor twaalf stemmen (het koor als verteller), zeven strijkers en piano. In de hoofdrollen zingen sopraan Renate Arends (Iseut), mezzosopraan Mirjam Schreur (La Mère d‘Iseut), tenor Marcel Beekman (Tristan) en bas Pieter Hendriks (Le Duc Hoël). Het koor Studium Chorale en strijkers van de philharmonie zuidnederland staan onder leiding van Hans Leenders.
Theater aan het Vrijthof: 20.00 u.

Zaterdag 17 september

Het Maastrichtste barokconsort Agimont, met sopraan Claudia Couwenbergh, speelt composities van onder anderen Campra, Schütz, Corelli en Telemann, waarin het liefdesoffer voor God of de medemens centraal staat.
De kerk van Sint-Pieter op de berg: 11.30 u.

Een visioen van de heilige Juliana droeg in 1246 bij aan het ontstaan van ‘La Fête-Dieu’, het feest van het Heilig Sacrament in de regio Luik. De muzikale kant van het feest is terug te vinden in een handschrift uit 1300, dat het Vlaamse vocaal ensemble Psallentes tot klinken brengt.
De crypte van de Sint-Servaasbasiliek: 11.30 u.

De Franse versie van Alceste van Christoph Willibald Gluck staat op het programma van studenten en alumni van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het ensemble Currende onder leiding van Erik Van Nevel.
Theater aan het Vrijthof: 15.15 u.

Het ensemble Contrapunctus, bestaande uit tien zangers onder leiding van Owen Rees, is voor het eerst te gast bij Musica Sacra Maastricht. Op het programma onder meer Pascha nostrum van William Byrd en twee vijftiende-eeuwse Stabat Maters van Richard Davy en John Browne.
Kapel Zusters onder de Bogen: 20.00 u.

Zondag 18 september

Het educatieve project dat drie musici met Ilse van Lieshout en Carolien Leers voor ‘Offer van Liefde’ bedachten en uitvoeren leidt tot een Musica Sacra-familieconcert. Bariton Jaques de Faber, bekend van Opera Zuid en de Nederlandse Reisopera, zingt samen met sopraan Liza Lozica en pianist Frank van der Heide gepassioneerde aria’s waarmee operapersonages het subject van hun verlangen het hoofd op hol brengen of waarin hun wanhoop over een onbereikbare liefde is vereeuwigd.
Kiosk op het Vrijthof: 11.30 u.

Musicus Egon Kracht maakte enkele jaren geleden het Stabat Mater Stabat Pater, waarmee hij aan het werk over de treurnis van Maria om het lijden van haar zoon een hedendaagse bespiegeling over het verdriet van de vader toevoegde. Het stuk, dat eerder op cd verscheen, is voor drie zangers, drie strijkers, flügelhorn en Hammondorgel.
Sint Janskerk: 16.30 u.

Het slotstuk van Musica Sacra wordt uitgevoerd door negen zangers en het ensemble Il Gardellino onder leiding van Peter Van Heyghen. De Brockes Passion op een tekst van Gottfried Heinrich Stölzel werd ook door Telemann en Händel op muziek gezet. De versie door Stölzel werd voor het eerst uitgevoerd op Goede Vrijdag 1725.
Theater aan het Vrijthof: 19.00 u.

Het complete programma vindt u op de website van Musica Sacra.

Vorig artikel

Hojotoho Operastudio brengt Zauberflöte

Volgend artikel

Cd-zomer: Villazón en zijn belcantoschatten

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.