Binnenkort

Opera in de media: week 39 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 38 van 2019 (21 – 27 september) aandacht voor Deense opera, een recital van Benjamin Appl vanuit de Londense Wigmore Hall en het festival Musica Sacra.

Video

Scène uit Madama Butterfly in Luik. (© Opéra Royal de Wallonie)

Butterfly in Luik
De website van de Franse omroep geeft nog geen melding, maar de Opéra Royal van Luik belooft op zaterdagavond een livestream van de opera Madama Butterfly. In de serie die op dit moment loopt in het Waalse operahuis, geregisseerd door Stefano Mazzonis di Pralafera, zingt Svetlana Aksenova de rol van Butterfly en Alexei Dolgov de rol van Pinkerton. Onze recensent vond dat het orkest onder leiding van Speranza Scappucci met verfijnde klankkleuren de zang onderlijnde.
France tv: zaterdag 21 september om 20.00 u.

Portret van Karajan
In juli 1989 overleed dirigent Herbert von Karajan. Of zoals Arte het zegt: “2019 jährt sich sein Todestag zum 30. Mal.” Het is aanleiding voor een portret van de maestro. Aan het woord komen onder anderen Anne Sophie Mutter en Christa Ludwig.
Arte: zondag 22 september om 22.20 u.

Verdi in Wenen
Giuseppe Verdi’s Trovatore wordt bij de Wiener Staatsoper uitgevoerd onder leiding van Alberto Veronesi en in een regie van Daniele Abbado. In de hoofdrollen zingen Yusif Eyvazof, Michelle Bradley en Monika Bohinec.
Staatsoper Live: woensdag 25 september om 19.00 u.

Moderne opera in Praag
De internationale taal van muziek ontmoet de universele taal Esperanto. Zo kondigt OperaVision de livestream aan van de opera Sternenhoch van Ivan Acher, geschreven in het Esperanto. Het stuk, gebaseerd op een boek van Ladislav Klima, wordt opgevoerd in het Nationale Theater in Praag. Sergey Kostov zingt de hoofdrol, Petr Kofroň dirigeert.
OperaVision: vrijdag 27 september om 19.00 u.

Traviata in Madrid
Nog een kleine maand staat op Arte Concert een opname uit het Madrileense Teatro Real van de opera La traviata van Verdi. David McVicar maakte de enscenering en Renato Palumbo is de muzikale leider van deze voorstelling waarin sopraan Ermonela Jaho de hoofdrol zingt. Tenor Francesco Demuro is haar geliefde Alfredo Germont.
Arte Concert: on demand.

Nieuw op YouTube

Allemaal fout
Houden mensen niet meer van opera omdat de zang tegenwoordig niet te harden zo lelijk is? Deze nogal provocerende vraag stelt de anonieme maker van deze video. Veel grote namen van dit moment komen (naamloos) voorbij. Bij de ‘old school’-fragmenten – toen alles nog goed was – staan wel namen als Franco Corelli, Clara Petrella en Mario del Monaco. De gekozen voorbeelden geven overigens niet het brede spectrum van het operarepertoire weer.

https://www.youtube.com/watch?v=OGaBEWDD_L0

Audio

Wagner in Edinburgh
De BBC-radio zet meteen groot in aan het begin van een nieuwe serie uitzendingen op zaterdag. Wagners Götterdämmerung werd tijdens het Edinburgh Festival afgelopen zomer concertant uitgevoerd. Niet minder dan twee Wagners maakten deel uit van de cast: bas-bariton Josef Wagner zong Gunther en sopraan Amber Wagner zong Gutrune. De Amerikaanse sopraan Christine Goerke was Brünnhilde en tenor Burkhard Fritz zong Siegfried. Het Royal Scottish National Orchestra werd geleid door Sir Andrew Davis.
BBC Radio 3: zaterdag 21 september om 18.00 u.

Deense opera
De bekendste opera van Peter Heise is Drot og Marsk (Koning en Maarschalk). NTR Opera Live zendt een uitvoering uit vanuit de Deense opera. In de titelrollen van maarschalk en koning zingen respectievelijk bariton Johan Reuter en tenor Peter Lodahl. Het koor en orkest van de Deense opera staan onder leiding van Michael Schonwandt.
NPO Radio 4: zaterdag 21 september om 19.00 u.

Sopraan Channa Malkin en gitarist Izhar Elias. (© Merlijn Doomernik)

Channa Malkin in Spiegelzaal
In zijn programma Spiegelzaal ontvangt Hans van den Boom onder anderen het duo van Channa Malkin en Izhar Elias. Ze brengen werk van hun cd Songs of Love and Exile. Onlangs vertelde de zangeres in een interview met Place de l’Opera over haar cd-debuut.
NPO Radio 4: zondag 22 september om 10.00 u.

Roussel in het Zondagochtendconcert
Ook in het Zondagochtendconcert wordt gezongen. Solisten als alt Cécile van der Sant en tenor Alessandro Fisher en het Groot Omroepkoor brengen Evocations van Albert Roussel. Het Radio Filharmonisch Orkest zit op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw.
NPO Radio 4: zondag 22 september om 11.00 u.

Appl op zondagmiddag
Een nieuw seizoen recitals onder de titel ‘Live from Wigmore Hall’ van de BBC opent met een optreden van de Duitse bariton Benjamin Appl. Hij wordt begeleid op de fortepiano door Kristian Bezuidenhout. Op het programma staan liederen uit het Duitse romantische liedrepertoire, met muziek van onder anderen Mendelssohn, Schumann en Zelter.
BBC Radio 3: zondag 22 september om 14.00 u.

Musica Sacra
De NTR verzamelt dit weekend tijdens het festival Musica Sacra in Maastricht opnamen van vooral vocale muziek. La Compagnia del Madrigale zingt werk van Palestrina en Monteverdi. Het Ensemble Variances brengt onder leiding van Thierry Pécou en met de mezzosopranen Katarina Livljanic en Irina de Baghy werken van de dirigent. Tot slot zingen de leden van Amarcord (oude) muziek van onder anderen Thomas Tallis, Orlando di Lasso en William Byrd.
NPO Radio 4: zondag 22 september om 20.00 u.

Eenakters uit Palermo
De opera op donderdagmiddag bij de BBC wordt voorafgegaan door een optreden van de BBC Singers in ongebruikelijk repertoire van onder anderen Etta james, Culture Club en Elton John. Daarna klinken twee korte opera’s, Die glückliche Hand van Schönberg en Hertog Blauwbaards burcht van Bartók. De stukken werden opgenomen in het Teatro Massimo in Palermo. Bariton Gábor Bretz en mezzosopraan Atala Schöck waren de solisten bij het eigen koor en orkest van het theater, geleid door Gregory Vajda.
BBC Radio 3: donderdag 26 september om 15.00 u.

Weektip

Von Karajan in de opera
Herbert von Karajan overleed in juli 1989, dit jaar dertig jaar geleden. Hij was ook als operadirigent actief, zoals hier in een opname uit de Wiener Staatsoper. Verdi’s Trovatore – deze week via een betaalde livestream vanuit Wenen mee te beleven – werd enkele decennia geleden gezongen door onder anderen Plácido Domingo als Manrico, José van Dam als Ferrando en Raina Kabaivanska als Leonora. De uitvoering kwam indertijd live op tv vanuit Wenen en is op video in redelijke kwaliteit bewaard gebleven.

Vorig artikel

Thomas Oliemans in seizoen 2019/2020

Volgend artikel

Eva-Maria Westbroek in seizoen 2019/2020

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.