BinnenkortNieuws

Reinberts Matthäus-Passion in de bioscoop

Reinbert de Leeuw dirigeerde in 2016 Bachs Matthäus-Passion, een werk dat hij tot dan toe zelden had uitgevoerd. Over het maakproces werd een documentaire gemaakt en hetzelfde team maakte een registratie van een complete uitvoering. Die is nu in de bioscoop te zien.

Still uit de documentaire 'De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw'.
Still uit de documentaire ‘De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw’.

In zijn lange loopbaan als dirigent hoorde Reinbert de Leeuw (1938) de Matthäus-Passion vaak, maar hij dirigeerde het werk zelden. Toen hij in 2015 de partituur van de Matthäus ter hand nam, was dat pas de tweede maal dat hij het werk van Bach zou dirigeren.

Op uitnodiging van Holland Baroque boog De Leeuw zich over de partituur en ontdekte zaken over de betekenis van de muziek, de manier waarop Bach de stukken verdeelde en de verwijzingen in de tekst. Die tekst speelt voor De Leeuw een grote rol en aan de manier waarop hij die later met de solisten zou instuderen, besteedde hij veel aandacht. Het Nederlands Kamerkoor kreeg de opdracht frases als “Sind Blitze, sind Donner” bijna letterlijk uit te spugen.

Documentairemaker Cherry Duyns legde het maakproces vast in de film De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw, die vorig jaar op het Nederlands Filmfestival in première ging en later in de bioscopen werd vertoond. Onderdeel van de productie was een opname van een complete uitvoering van het werk in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, in maart 2016. De Leeuw wilde, zo legde hij in de documentaire uit, daar en niet in het voor de hand liggende Concertgebouw de muziek van Bach tot klinken brengen. Hoe dat moest, wist de Leeuw ook: “Ik weet wat Bach bedoeld heeft, dat kan ik niet helpen, dat is gewoon zo.”

De manier waarop Holland Baroque met concertmeester Judith Steenbrink, het Nederlands Kamerkoor en de solisten Bachs werk uitvoeren is in de bioscoop van heel dichtbij te volgen dankzij het camerawerk van gerenommeerde cameramensen als Erik van Empel en Paul van den Bos. De solisten zijn Joanne Lunn (sopraan), Delphine Galou (alt), Christopher Watson (tenor), Tomáš Král (bas), Andreas Wolf (Christus) en Benedikt Kristjánsson (evangelist). Aan het eerste deel werkt ook het Roder Jongenskoor mee.

Naast het enorme aanbod aan uitvoeringen van de passies van Bach kan een in detail gefilmde versie als die van Reinbert de Leeuw een fraaie aanvulling zijn. De opname wordt op verschillende data vertoond in een groot aantal steden in Nederland, van het Ketelhuis in Amsterdam tot Filmhuis Lumière in Maastricht. Vanaf woensdag 29 maart is de Matthäus-Passion te zien in de vestigingen van CineMec in Ede, Utrecht en Nijmegen.

Informatie over de vertoningen vindt u op de website van de distributeur Cinema Delicatessen.

Vorig artikel

Holten neemt afscheid met Meistersinger

Volgend artikel

“Rudolf Jansen is de superbegeleider”

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    29 maart 2017 at 19:15

    Goed nieuws voor alle liefhebbers: de film wordt binnenkort op dvd uitgebracht door Interakt uit Amsterdam, in een box vergezeld van cd’s.