BinnenkortNieuws

Aanbod klassieke streams dijt uit

Steeds meer operagezelschappen laten online van zich horen nu de theaters op de slot zitten. Holland Opera zet zijn producties King Lear en Roodhapje in de digitale etalage, OPERA2DAY maakt het mogelijk om streams van vier producties aan te vragen. Ondertussen slaan Europese concertzalen de handen ineen voor gratis concertstreams.

Holland Opera

Holland Opera moest vanwege het sluiten van de theaters tot en met 6 april zeven voorstellingen van Zwanenmeer uitstellen. De productie, op muziek van Tsjaikovski en een libretto van Simon van der Geest, is eind april wellicht nog wel een paar keer te zien.

Ter compensatie biedt het jeugdoperahuis uit Amersfoort twee opnames aan. De liefhebber kan via Vimeo de zomerproductie King Lear zien, die in 2019 op Fort Rijnauwen geproduceerd werd. Ook Roodhapje is te zien, een bekroonde jeugdvoorstelling uit 2016.

Holland Opera doet ook veel aan muziekeducatie. Door de coronamaatregelen moest het gezelschap vijftig workshops annuleren. Als alternatief biedt het online een tool aan om op muzikale en speels wijze tafels te leren. Het project Tafelmuziek voorziet elke tafel van een eigen maatsoort en muziekstijl, gecomponeerd door Chiel Meijering.

Zie voor meer informatie de website van Holland Opera.

OPERA2DAY

Het Haagse gezelschap OPERA2DAY moest de vijf laatste voorstellingen van Opera Melancholica afgelasten. Ook werd het repetitieproces voor een Zwitserse run van Vivaldi – Dangerous Liaisons afgebroken. Het gezelschap biedt zijn fans de mogelijkheid om streams van vier producties te ontvangen: Dr. Miracle’s last illusion, Mariken in de Tuin der Lusten, La troupe d’Orphée en Hamlet.

De streams zijn aan te vragen door op de website van OPERA2DAY een formulier in te vullen.

Concertzalen

Veertien Europese concertzalen zijn een samenwerking aangegaan om tijdens de coronacrisis een digitale programmering aan te bieden. Iedere avond om 20.00 uur wordt een concert uit de archieven gestreamd op de Facebookpagina’s van alle deelnemende zalen.

Mariss Jansons was een jaar geleden voor het laatst in het Concertgebouw te zien. Zijn optreden opent de serie concertstreams van Europese concertzalen. (© Anne Dokter)

De eerste stream, op maandag 23 maart, komt uit het Concertgebouw, één van de veertien concertzalen. Het betreft het laatste concert van Mariss Jansons in de Amsterdamse concertzaal, op 22 maart 2019. Hij dirigeerde het Symhonieorchester des Bayerischen Rundfunks in de negende symfonie van Dvořák.

Deze week volgen streams uit Stockholm, Barcelona, Hamburg en Lissabon. Andere zalen die meedoen aan de samenwerking zijn onder meer het Wiener Konzerthaus, het Barbican Centre en het Konzerthaus Dortmund.

Het initiatief komt voort uit de European Concert Hall Organisation (ECHO), waar et Concertgebouw lid van is. Initiatiefnemer en secretaris van de ECHO, Andrew Manning: ‘In tijden van tegenspoed gaan muziek en cultuur dóór: Italianen zingen vanaf hun balkons en musici geven huisconcerten op social media. Als concertzalen van Europa wilden we samen iets doen. Met dit initiatief nodigen het publiek uit om samen met ons vanuit huis een muzikale reis door Europa te maken.’

Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

De Munt presenteert Streaming Festival

Volgend artikel

#Coronacoulance urgent voor freelancers

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.