BinnenkortFeaturedNieuws

In de zalen: Fatima Said, Bachs Passies en Cendrillion

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera- en in dit geval meer, de Passie agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week  dus heel veel Matthäus- en Johannes Passies, maar ook een bijzonder recital van de Egyptsiche sopraan Fatima Said, en Cendrillion van Massenet.

Sopraan Fatima Said. Foto Felix Broede

De jonge Egyptische sopraan Fatma Said en de gerenommeerde liedpianist Malcolm Martineau brengen een recital in het Concertgebouw (5 april 2022). Het duo combineert muziek van onder anderen Mozart en Ravel met minder bekend werk van García Lorca, Abdel-Rahim en Hankash. Said is een veelgevraagd soliste, zowel bij de grote operahuizen als op de recital podia.

Passies

Kunstschilder E.R.D. Schaap ontwierp het affiche voor de uitvoering.

De Nederlandse Bachvereniging gaat traditiegetrouw in de Paasie-tijd op tournee door Nederland met een van de Passies van Bach.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Bachvereniging voor het eerst de Matthäus Passion uitvoerde.

De uitvoering van dit jaar staat onder de muzikale leiding van Shunske Sato en zingen onder anderen Daniel Johannsen, Marie Louise Werneburg, Alex Potter en Zachary Wilder de solopartijen.
De komende week zijn er uitvoeringen in Eindhoven, Utrecht, Alkmaar, Rotterdam en in Aardenburg. De tournee loopt tot en met 16 april, met de Palmzondag uitvoering, op 10 april in de Grote Kerk in Naarden en daarna op 12 april in het Concertgebouw en nog eens 4 keer in Naarden.

 

Raoul eerste van rechts, met alle solisten en orkest tijdens de Johannes Passion in Londen. foto:© Zen Grisdale,

 

Het Orchestra of the Age of Enlightenment onder leiding van én met als Evangelist tenor Mark Padmore, brengen op 7 april een intieme en toch theatrale Johannes Passion naar het podium van het Concertgebouw. De Nederlandse bariton Raoul Steffani zingt de Christus- partij en twee van de aria’s. Overige solisten zijn onder anderen Mary Bevan, Paula Murrihy en Hugo Hymas.

 

 

Palmzondag in het Concertgebouw is traditioneel gereserveerd voor een Passie-uitvoering door het Koninklijk Concertgebouworkest zelf.

foto: Hans Roggen

Zij voeren op 10 april de Johannes Passion uit, onder leiding van Andrew Manze. Solisten zijn Maximilian Schmitt tenor, Arttu Kataja bas, Regula Mühlemann sopraan, Catriona Morison mezzosopraan, Mauro Peter tenor en Ashley Riches bas.

Tussen al deze Passies door kunt u toch nog een opera bezoeken, zij het in de bioscoop.
Cendrillion van Jules Massenet live vanuit de Opéra Bastille in Parijs op 7 april in het Filmtheater Voorschoten.

Massenet’s Cendrillion wordt op vrijdag 7 april in de Opéra Bastille opgevoerd en is live te zien in slechts één bioscoop in Nederland en wel in het Filmtheater in Voorschoten.

De titelrol wordt gezongen door Tara Erraught, de charmante prins door Anna Stephany, de goede fee door Kathleen Kim en de boze stiefmoeder door Daniela Barcellona. Carlo Rizzi dirigeert en de productie, waarin de as vooral afkomstig is uit de machinekamer van een enorme stoomtrein, is van Mariame Clément.

Vorig artikel

Strijkers geven veterane Von Otter vleugels

Volgend artikel

Mignon: een onderhoudende Franse middag in Luik

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen