Binnenkort

Matinee voert Górecki’s klaagliederen uit

De ZaterdagMatinee heeft haar programma voor zaterdag 5 juni omgegooid. In plaats van Górecki’s Vierde symfonie wordt zijn bekende Derde symfonie opgevoerd (‘Symfonie der klaagliederen’) en in plaats van Jaap van Zweden staat de jonge Michal Dworzynski op de bok.

In eerste instantie zou het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden een nieuw werk van de Poolse componist Henryk Górecki opvoeren: zijn Vierde symfonie. Vanwege gezondheidsredenen kon de componist zijn werk echter niet op tijd voltooien.

De Matinee heeft daarom besloten een ander werk van Górecki te programmeren: zijn Derde symfonie, ook wel bekend als de ‘Symfonie der klaagliederen’. Sopraan Isabel Bayrakdarian zal deze symfonie samen met het orkest opvoeren.

De ‘Symfonie der klaagliederen’ werd in 1992 opgenomen met sopraan Dawn Upshaw, een opname waar meer dan een miljoen exemplaren van verkocht werden. Het stuk is onder meer gebaseerd op teksten van gevangen Joden die in nazi-kampen omgebracht zijn. Górecki’s werk is een aanklacht tegen de Holocaust, tegen oorlog en tegen onrechtvaardigheid in het algemeen, aldus de ZaterdagMatinee.

De Matinee moest het programma nog verder aanpassen toen bleek dat Jaap van Zweden vanwege een schouderblessure niet kon dirigeren. De concertserie vond in de persoon van Michael Dworzynski een vervanger.

De 31-jarige dirigent leidde vorig jaar voor het eerst Górecki’s Derde symfonie, bij het Israel Filharmonisch Orkest. In zijn geboorteland Polen heeft hij de laatste jaren flink naam gemaakt. In 2006 werd hij assistent-dirigent van het London Symphony Orchestra.

De Derde symfonie van Górecki wordt aangevuld met het Stabat Mater van Karol Szymanowski, met als solisten sopraan Elzbieta Szmytka, alt Marietta Simpson en bariton David Wilson-Johnson. Het geplande Litania do Marii Panny van Szymanowski is komen te vervallen.

De Matinee begint om 14.15 uur. Zie voor meer informatie de website van de ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Rosenkavalier en Carmen bij Opera per Tutti

Volgend artikel

Le Vin Herbé zit vol beklemmende passie

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.