AchtergrondBinnenkortFeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Nederlandse Reisopera seizoen25-26

Voor het jubileumseizoen ’25-‘26 ,als De Nederlandse Reisopera 70 jaar bestaat, presenteert het gezelschap uit Enschede een  uitdagend seizoen, met maar liefst twee wereldpremière. Daarnaast een nieuwe hertaalde versie van Janáečks Sluwe Vosje en een uitgebreid aanbod van participatie projecten.

Campagnebeeld De Nederlandse Reisopera, seizoen 25-26

De nieuwe artistiek directer Sam Brown en algemeen directeur Rudy van Wijk  gaven in de Felix Meritis in Amsterdam, na een eerdere presentatie in Enschede, tekst en uitleg over hun keuzes. De presentatie werd gelardeerd met muzikale voorbeelden.

Brown vertelde geanimeerd en bevlogen dat De Nederlandse Reisopera zich in het jubileum jaar vooral op de toekomst van opera zal richten vanuit een diep geloof in de kunstvorm. Voor Brown is zang de essentiële uitdrukkingsvorm van de mens, die zegt hij ‘eerder zong dat praatte’. Hij wil vooruitkijken en brengt daarom twee geheel nieuwe opera’s. De keuze van onbekende, nieuwe titels baart Brown geen zorgen en er wordt positief op het nieuwe seizoen gereageerd. ´ Om heel eerlijk te zijn zeggen titels zoals Tosca en La traviata mogelijk net zo weinig bij een bepaald publiek in de theaters waar wij spelen, dus geheel nieuwe titels maken in dat opzicht niet zoveel verschil. We moeten het publiek van de toekomst nu aan ons gaan binden.´

Sam Bwown en Rudy van Dijk

 

Second Love

De eerste productie, te zien vanaf 27 september, is een tweeluik onder titel Second Love. Daarin wordt The Stronger (van componist Gerald Barry) gecombineerd met de eerste uitvoering van Hagar, een opera van Jan-Peter de Graaff en Eleanor Barlow (eerder ook librettist van ondermeer Parallax van de Graaff).

Beide werken spelen zich af in een restaurant. In het eerste, korte deel dat twintig minuten duurt, en een monoloog is, ontmoeten twee vrouwen elkaar in een restaurant waarbij de zingende vrouw, Madame X, ontdekt dat de zwijgende andere vrouw de minnares vaan haar echtgenoot is. Jessica Niels zal de rol van Madame X op zich nemen.

In deel twee, in de de keuken van het restaurant, is vernoemd naar Hagar, de eerste Bijbelse vrouw die een buitenechtelijke relatie heeft. In het geüpdatete verhaal vertelt serveerster Hagar, dat ze zwanger is van chef-kok Abraham. Sarai, de zakelijke baas van het restaurant komt achter de relatie van haar man en Hagar.

Componist Jan-Peter de Graaff legt uit dat zijn werk een reactie is op zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar in de tweede helft van de 29ste eeuw de Haagse school, de school van onder meer Louis Andriessen, ontstond. Andriessen was een leraar van Gerald Barry. De Graaff kiest een andere stijl, maakt zich los van de Haagse school en kiest melodische muzikale motieven en thema’s. Op komische wijze laat hij een thema ‘Vuur’ op de piano horen.; twee harmonische akkoorden,V uur is een dominant thema in de opera. Het vuur in de keuken van het restaurant, het vuur van de liefde en van verraad.

Componist Jan-Peter de Graaff. ©foto: Brendon Heinst

Verder heeft de Graaff gekozen voor heel strakke ritmes die hij met name zal in zetten in de muzikale beschrijvingen van recensies, in dit geval van het restaurant, niet van opera’s!

Lochlan Brown zal zijn dirigenten-debuut maken met het Noord Nederlands orkest, Belle van Heerikhuizen maakt haar operadebuut als regisseur en Hagar Sharvit zingt de titelrol. De decors zijn ontworpen door Koen Steger. Er wordt een foto van de maquette getoond, waarbij we een gestileerd restaurant zien, met daarvoor twee werkzone´s van de keuken.Het decor is ontworpen voor beide werken.

Sluwe Vosje

De tweede productie wordt een hertaalde versie van Leoš Janáčeks Sluwe Vosje. Jibbe Willems maakte de nieuwe Nederlandse hertaling, Rennik’Jan Neggers regisseert en in de cast een keur aan Nederlandse, of in Nederland opgeleide zangers. Laetitia Gerards zingt de rol van het Sluwe Vosje, Polly Leech is de Vos, Jasper Leever is de boswachter met Eva Kroon als zijn vrouw.

De première is op 22 januari 2026 in het Wilmink theater in Enschede.

Laetitia Gerards. (© Romy Treebusch)
Sopraan Laetitia Gerards. Foto: © Romy Treebusch

To die for

De derde productie is To Die For (A comedy) van de Brits-Russiche componist Elena Langer. Zij gaf een zeer geestige toelichting op haar werk, op een door Arkady Zastyrest geschreven libretto gebaseerd op ´De zelfmoordenaar´ van Nikolai Erdman uit 1928.

De opera was oorspronkelijk een opdrachtwerk van het Stanislavski’Nemirovich Dachenko Theater in Moskou, maar werd na de invasie van Oekraïne geannuleerd. De uitgestelde wereldpremière is nu dus in Enschede en wel op 11 april 2026.

Componist Elena Langer. Foto: © Anastasia Tikhonova

Langer vertelt met veel humor over het bizarre, zwart-komische verhaal van een man , Semyon, die zelfmoordplannen heeft. Hij hoopt echter dat het bespelen van de tuba hem zal kunnen redden. Dat is helaas voor hem niet het geval, maar zijn dood biedt mogelijkheden voor een aantal opportunisten. Langer speelt een fragment op de piano, waarbij ze Chopin citeert, maar ´in de opera noem ik het een citaat van Rachmaninov.´

Tenor Hugo Kampscheur heeft speciaal voor deze presentatie een aria van Semyon ingestudeerd, die hij met verve en veel expressie uitvoert.

Scènefoto Das Wunder Heliane bij De Nederlandse Reisopera, met linksachter Hugo Kampschreur als Der junge Mensch.Foto: Marco Borggreve, © De Nederlandse Reisopera

Adrian Kelly zal de opera dirigeren, Phion speelt, en Sam Brown zal zelf regisseren. In de cast onder meer Paul Curievico als Semyon, Jenny Stafford als Maria en Maria Riccarda Wesseling als Sefarima Illinichna.

Naast de acht voorstellingen in de Nederlandse tournee zal de productie worden gebracht in het Buxton International Festival tussen 13 en 23 april.

Voor groot en klein

De Nederlandse Reisopera brengt, naast de drie grote reisproducties, opera in allerlei maten en soorten, van groot tot klein, voor groot en klein.

In coproductie met De Nationale Opera en Opera Zuid brengt De Nederlandse Reisopera in maart 2026 Les enfant terribles van Philipp Glass. Beatrice Lachaussée regisseert en de zangers komen uit De Nationale Opera Studio. 12 maart première in Amsterdam.

Ook in 2025’2026 zullen er kansen zijn voor nieuw theatertalent van tussen de 15 en 25 jaar in het Maakers programma.

Verder zullen er grotere en kleine participatie projecten zijn, van Wenschede, tot de uitvoering in juni 2026 van The Public Domain *van David Lang, waarvoor 1000 (!) zangers gezocht worden. Hiervoor beginnen de repetities al in januari 2026.

Al met al presenteert De Nederlandse Reisopera een ambitieus, spannend jubileum seizoen.

Op de website van De Nederlandse Reisopera is meer informatie te vinden over de nog lopende projecten (zoals de sing-along op de Martk in Enschede) en in de nabije toekomst zullen daar ook alle gegevens over het seizoen 2025-26 verschijnen. Ook in onze agenda kunt u alle voorstellingen terugvinden.

Verder kijken, luisteren en lezen

*video van The Public Domain.

Dido and Aeneas in concert samenwerking De Nationale Opera, Opera Zuid en De Nederlandse Reisopera.

Succesvolle L’incoronazione door de Reisopera dit seizoen.

Vorig artikel

Tenor Luigi Alva overleden

Volgend artikel

Dit is het meest recente artikel.

De auteur

Redactie

Redactie