BuitenlandBuitenlands nieuwsFeaturedNieuwsRedactioneel

De Munt opera presenteert seizoen 23/24

Wagner, Verdi en Puccini domineren de programmering van de Munt-opera in het komende seizoen. Zoals al aangekondigd zet het Brusselse huis voor het eerst sinds 1985 weer een Ring des Nibelungen op het toneel. In oktober opent Das Rheingold het project dat geregisseerd wordt door Romeo Castellucci en muzikaal geleid door chefdirigent Alain Altinoglu. Die Walküre staat genoteerd voor januari/februari 2024.  De delen Siegfried en Götterdämmerung komen aan bod in seizoen 2024-25. Het project krijgt geen vervolg in een cyclus van vier uitvoeringen achterelkaar. ‘Dat is nooit onze bedoeling geweest’, aldus algemeen directeur/artistiek leider Peter de Caluwe.

Directeur/artistiek leider van De Munt Peter De Caluwe tijdens de presentatie van het nieuwe seizoen van de Munt Opera Foto: © Pieter Claes

Castellucci zal het mythologische materiaal vormgeven en zijn visies ontvouwen naarmate de lotgevallen van zijn personages vorderen, zo meldt de seizoensbrochure, gehuld in vuurrode kaft. De Caluwe koos voor Castellucci omdat hij bij zijn debuut in de Munt in 2011 het publiek wist te hypnotiseren met de mysterieuze kracht van zijn Parsifal. Met de ‘Ring’ begint voor Alain Altinoglu een nieuwe fase in het muzikale en artistieke parcours dat hij sinds zijn aanstelling in 2016 met zijn musici doorliep, onder meer in Wagners Lohengrin, Tristan und Isolde en Parsifal.

Een paar namen: Gábor Bretz zingt Wotan, Marie-Nicole Lemieux is Fricka, Scott Hendricks staat genoteerd voor Alberich, en Mime wordt gezongen door Peter Hoare. In Die Walküre vormen Eric Cutler als Siegmund en Sally Matthews als Sieglinde het liefdespaar. Ante Jerkunica vult de rol van Hunding in en voor Brünnhilde is Ingela Brimberg gecontracteerd.

Beeld De Munt van Das Rheingold © De Munt Opera.

 

Compilatie Verdi

In een gelijkaardige benadering als bij het nu lopende Bastarda-project brengt de Munt het leven van Giuseppe Verdi in beeld, gebruikmakend van fragmenten uit een dozijn van diens opera’s. Onder de titel Nostalgia e Rivoluzione wordt de ontwikkeling bij de componist van revolutionaire deelnemer aan de vorming van de Italiaanse staat en zijn artistieke groei in zijn ‘jonge’ opera’s tot klinken gebracht, verdeeld over twee avonden. Het script werd in samenwerking met dirigent Carlo Goldstein ontwikkeld door Krystian Lada, die ook de regie voert, de decors ontwerpt en zorg draagt voor video-beelden.

Het Verdi-project vindt plaats in maart en april 2024. In het tweeluik zijn personages verwerkt die verbonden waren met Verdi’s leven; zij worden gespeeld en gezongen door onder anderen Scott Hendricks, Helena Dix, Enea Scala en Nino Machaidze. De handeling schetst het contrast tussen de revolutionaire geest van sommige jongeren (zoals ooit Verdi) en de nostalgische gevoelens die hen overvallen wanneer ze, eenmaal op zekere leeftijd, terugblikken op het leve, aldus de seizoensbrochure.

Beeld van Nostalgia e rivoluzione van De Munt ©De Munt

Puccini herdacht

Giacomo Puccini overleed op 29 november 1924 in Brussel aan complicaties na een operatie wegens keelkanker. Dat wordt in de Muntschouwburg in juni 2024 herdacht met een nieuwe productie van zijn laatste opera Turandot. Puccini was ten tijde van zijn behandeling nog bezig aan de afronding van het werk. Op uitnodiging van de familie zorgde de bevriende componist Franco Alfano voor de invulling van de laatste scènes.

Over die voltooiing werd wisselend geoordeeld, maar in de uitvoeringspraktijk werd het werk van Alfano getolereerd. Enkele keren waagden andere componisten het om een ‘beter’ slot uit de nagelaten schetsen samen te stellen, zoals de Italiaanse componist Luciano Berio deed op verzoek van dirigent Riccardo Chailly (première in 2002 in Amsterdam). Het was de bedoeling dat de Chinese componist Tan Dun voor de komende Brusselse opvoering een nieuw einde zou samen stellen, maar hij gaf de opdracht terug.  Turandot zal uitgevoerd worden met het gangbare verkorte slot van Alfano onder leiding van Kazushi Ono. De regie voert Christophe Coppens.

Beeld Turandot van de Munt. © De Munt

Liefst tien speeldata zijn er tussen 14 en 30 juni 2024. Voor de titelrol zijn daarom twee sopranen gecontracteerd: Ewa Vesin en Svetlana Aksenova. Twee zangers delen de rol van Calaf: Stefano La Colla en Amadi Lagha. Ook Liù is dubbel bezet: Venera Gimadieva en Ruth Iniesta.

Wereldpremières

Het nieuwe seizoen wordt geopend met een wereldpremière, Cassandra, een nieuw werk van de vroegere Munt-intendant Bernard Foccroulle. Op een Engelstalig libretto van Matthew Jocelyn componeerde hij zijn eerste opera, over de Trojaanse prinses Cassandra. Zij wordt getroffen door het lot dat god Apollo (verliefd op Cassandra, maar door haar afgewezen) haar oplegt: ook al spreekt zij de waarheid, niemand zal haar voorspellingen geloven.

Librettist Jocelyn koppelde de mythologische figuur aan een eigentijdse vrouw, genaamd Sandra. Zij is een klimaatactiviste die het publiek uitdaagt om na te denken over de klimaatverandering, maar ‘Sandra the climate fool’ vindt weinig gehoor. Net zoals Cassandra de ondergang van Troje voorspelde, zo ziet Sandra de wereld ten ondergaan, maar beiden werden/worden niet geloofd. Deze première past mooi bij het motto van het seizoen 23-24: ‘There will be fate’. Zoals ook tot uitdrukking komt bij Wagner en Puccini.

Beeld Cassandra van De Munt. © De Munt

Ook een wereldpremière: Ali, een opera gericht op de jeugd. De inhoud vertelt het waar gebeurde verhaal van een jongeman, Ali Abdi Omar, die gevlucht is uit Somalië, en via allerlei gevaarlijke routes in Brussel terecht komt. Hij schreef mee aan het libretto van Ricard Soler Mallol die ook de regie voert. De muziek erbij componeerde Grey Filastine.

Mahler-cyclus

Twee hernemingen vullen de programmering aan:Het sprookje van Tzar Saltan van Nicolai Rimsky Korsakov, in een met de International Opera Award voor ‘Beste nieuwe productie’  bekroonde productie (2019) van regisseur Dmitri Tsjerniakov, uitgevoerd met dezelfde zangersbezetting, maar met een nieuwe dirigent: Timur Zangiev.

Scenefoto uit 2019 van Het sprookje van Tzar Sultan. foto: © Foster

Ook een herneming is The turn of the screw van Benjamin Britten in regie van Andrea Breth. De productie bracht het door de corona-perikelen in 2021 niet verder dan een uitvoering on-line.  Onder leiding van chef-dirigent Altinoglu bouwt het symfonieorkest van De Munt in twee seizoenen een Mahler-cyclus op die moet uitmonden in de befaamde Achtste symfonie. Ook gastdirigenten nemen deel aan dit project: de Nederlander Antony Hermus neemt de Zesde symfonie voor zijn rekening. De uitvoeringen vinden plaats in het Paleis voor Schone Kunsten.

Opera concerten

Er is een hele serie Vocalissimo met recitals en concerten met onder meer Cecilia Bartoli die naar De Munt komt om de rol van Cleopatra in Händels Giulio Cesare te zingen in een concertuitvoering op 27 oktober. De rest van cast is nog niet bekend (gemaakt). Lenneke Ruiten zingt op 7 mei 2024 met haar vaste pianist Thom Jansen liederen van Strauss en Britten en op 28 maart is er een Rossini salon, met Nino Machaidze, Enea Scala en Vittoria Prato.

Verder lezen, kijken en luisteren

De trailer van seizoen 23/24 in De Munt

In 2021 sprak Franz Straatman met artistiek leider Peter de Caluwe.

Als u de hele presentatie van het seizoen 23/24 wilt zien kan dat hier.

En de trailer van Het sprookje van Tzar Sultan.

Sopraan Ewa Vesin in 2019 als Turandot

 

 

 

Vorig artikel

Countertenor James Bowman overleden

Volgend artikel

Canellakis geeft Vosje fraai nieuw leven

De auteur

Franz Straatman

Franz Straatman