Buitenlands nieuwsNieuws

Opera van Braunfels in ere hersteld in Gera

Het Theater Altenburg-Gera heeft de opera Ulenspiegel van Walter Braunfels in ere hersteld. Het werk was na haar wereldpremière in 1913 nooit meer opgevoerd. Met de nieuwe productie zet Braunfels zijn geleidelijke ‘comeback’ voort.

Walter Braunfels, hier rond 1902.

Walter Braunfels is één van de vele componisten die na de Tweede Wereldoorlog in de vergetelheid verdween. De laatste jaren is zijn naam echter steeds vaker weer op affiches van operahuizen en concertzalen te zien. Zo produceerde de Los Angeles Opera onlangs zijn bekendste opera, Die Vögel.

Het Theater Altenburg-Gera heeft nu ook een steentje aan zijn rehabilitatie bijgedragen. Het Duitse operahuis liet vrijdag een nieuwe productie van Ulenspiegel in première gaan, de eerste opvoering van de opera sinds de wereldpremière in 1913 in Stuttgart.

Ulenspiegel gaat over het bekende figuur Tijl Uilenspiegel. Intendant Matthias Oldag ensceneerde de opera en Jens Tröster dirigeerde. Zij boekten volgens persbureau dpa veel succes. De première werd met enthousiast applaus en veel bravo’s ontvangen.

Vorig artikel

Die Fledermaus mist vaart, humor en orkest

Volgend artikel

De wereld in 40 operahuizen: Reykjavik

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. 1 februari 2011 at 20:13

    Inderdaad, de opera van Braunfels oogstte veel succes bij de première. Terecht – de laatromantische en erg melodische partituur met een paar schitterende tussenspelen is bijzonder genietbaar. Al moet je het succes bij een première zeker in een klein theater met een korreltje zout nemen – het “ons-kent-ons”-gevoel speelt dan nogal mee. We hadden zelf nogal wat bedenkingen bij sommige solisten, vooral de tenor die de titelrol vertolkte kwam wat te kort.

    Het valt me trouwens op hoe levend het operagebeuren in ex Oost-Duistland wel is. In Gera is ook “Wallenstein” van Weinberger (nog een aanrader !) te zien, in Erfurt “Robin Hood” van Dietrich en in Chemnitz “Die Heimkehr des Verbannten” van Lortzing – en dat is slechts een kleine greep uit het aanbod.

    Gtz, Hugo