Nieuws

Meer annuleringen door verlenging coronamaatregelen

Door de verlenging van de coronamaatregelen in Nederland hebben meer festivals en gezelschappen hun plannen moeten wijzigen. Onder meer het Holland Festival, Opera Spanga, Opera Nijetrijne en Peter Grimes op het Wad zijn afgelast. Het Grachtenfestival ziet kansen om wél concerten te organiseren.

Het Holland Festival vindt dit jaar alleen online plaats.

Het kabinet maakte op dinsdag 21 april bekend dat de meeste maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus verlengd worden tot en met 19 mei. Samenkomsten blijven tot die datum verboden en concertzalen en theaters blijven dicht. Evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn tot 1 september verboden.

In reactie op het nieuws kondigde het Holland Festival op woensdag 22 april aan dat het zijn volledige editie moet afgelasten. Het festival zou van 4 tot en met 28 juni in Amsterdam plaatsvinden. De organisatie noemt de ‘aanhoudende, binnen- en buitenlandse beperkingen en onzekerheden’ als reden voor de afgelasting. De verlenging van de maatregelen in Nederland ‘bezegelden het lot van de 73ste editie’, aldus het festival.

Op dit moment onderzoekt de festivalorganisatie of het met een groot deel van de kunstenaars die in juni zouden optreden toch een deel van het programma kan tonen, onder meer door streamings, films, radio-opnames, vlogs, blogs en podcasts. Het online alternatief heeft de naam Holland Festival 2.0-2.0 gekregen en heeft hetzelfde thema als het geannuleerde fysieke festival: In pursuit of the we.

Zomerproducties

Het Amersfoortse gezelschap Holland Opera zou van 8 tot en met 29 augustus in de Werkspoorkathedraal in Utrecht de nieuwe productie Divorce of Figaro brengen. Gecast waren onder anderen Martijn Cornet, Marcel van Dieren, Erik Slik en Florien Hilgenkamp. De productie is nu uitgesteld tot de zomer van 2021.

Opera Nijetrijne zou in augustus Expeditie op Drift brengen, een nieuwe Nederlandse operavoorstelling, vrij naar Lo Sposo Deluso van Mozart. De productie, geregisseerd door Nynke van den Bergh, had in de cast zangers als Wendy Roobol, Rosina Fabius en Pieter Hendriks. De organisatie heeft besloten om de speelreeks te verplaatsen naar volgend jaar zomer, met de première op 17 augustus 2021.

Op een steenworp afstand van Nijetrijne zou Opera Spanga in augustus en begin september onder de titel WAKE UP! twee opera’s combineren: Anne & Zef van Monique Krüs en The Others van Floris van Bergeijk. De productie is geannuleerd. In plaats daarvan maakt het Friese gezelschap een operafilm. Artistiek leider Corina van Eijk: ‘We hebben besloten om The Others om te toveren tot een operafilm. De afgelopen jaren maakten we al vier operafilms – geen registraties, maar speelfilms – en deze expertise kunnen we nu goed gebruiken.’ De film gaat naar verwachting dit jaar in première. Anne & Zef zal in seizoen 2021/2022 te zien zijn.

Het Delft Chamber Music Festival (30 juli t/m 9 augustus) werd op 24 april geannuleerd. Het festival onderzoekt nog of het deze zomer wel iets semi-live of digitaal kan organiseren. De aanstaande 24ste editie van het kamermuziekfestijn zou het laatste festival van artistiek leider Liza Ferschtman zijn. Haar afscheid wordt nu naar 2021 verschoven. Zij zal die zomer een deel van de programmering voor haar rekening nemen. De nieuwe artistiek leider, pianist Nino Gvetadze, programmeert de rest van de 2021-editie.

Het Grachtenfestival heeft positief nieuws: het wil zijn editie, in aangepaste vorm, laten doorgaan.

Het Grachtenfestival heeft aangekondigd volop kansen te zien om deze zomer wél concerten te organiseren. ‘Het Grachtenfestival heeft flexibiliteit in haar DNA zitten. Wij treden op in intieme huiskamers, maar ook op pleinen en in grote zalen’, schrijft het festival. ‘Vrijwel al onze musici zijn woonachtig in en om Amsterdam en hoeven niet uit het buitenland te komen.’

Het festival neemt tot 12 mei de tijd om een plan te maken. ‘Welke locaties zijn groot genoeg om de anderhalve meter afstand onderling te kunnen garanderen? Hoe zorgen wij ervoor dat de musici veilig kunnen optreden en ook ons publiek veilig van de livemuziek, die het al zo lang heeft moeten ontberen, kan genieten? Hoe voorkomen we dat er rijen ontstaan? We zullen bijvoorbeeld meer personeel in gaan zetten om de publieksstromen goed te kunnen reguleren.’

Peter Grimes

De verlengde coronamaatregelen hebben ook al gevolgen voor producties in september, de eerste maand van het nieuwe seizoen. Op het Wad bij Paesens-Moddergat stond een grootschalige productie van Benjamin Brittens opera Peter Grimes gepland. Donderdag besloot de organisatie de voorstellingen niet te laten doorgaan. ‘Het spektakel vraagt enorm veel voorbereiding van heel veel mensen. De omstandigheden maken het onmogelijk die voorbereiding te doen. Hoe graag we het anders zouden willen, het kán gewoon niet’, aldus Arnaud Oosterbaan, initiatiefnemer en organisator van de opera.

Of de productie later alsnog wordt uitgevoerd, en zo ja hoe, wordt op een later moment bekendgemaakt. Al gekochte kaarten blijven geldig tot er meer duidelijkheid is.

Het is de verwachting dat meer concertzalen en operagezelschappen de komende dagen concerten en producties zullen annuleren. Dit artikel zal regelmatig aangevuld worden.

[Dit bericht verscheen oorspronkelijk op 22 april. Geactualiseerd op 28 april.]

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Claron, Splendor, Elise

Volgend artikel

Bauwien van der Meer brengt huisconcert

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.