AchtergrondNieuws

Bauwien van der Meer brengt huisconcert

Sopraan Bauwien van der Meer zag door de lockdown alleen al tot juni bijna twintig optredens uit haar agenda verdwijnen. Via Voordekunst organiseert ze nu echte huisconcerten – online – met betalende bezoekers, die een volwaardig recital beleven. De serie begint op zaterdagavond 9 mei.

Bauwien van der Meer in Fantastic Women, één van haar zelf ontwikkelde voorstellingen. (© Erik Franssen)

Een Gloria van Poulenc is geschrapt, een optreden tijdens Operadagen Rotterdam gaat niet door en een korte serie van The Pilgrimgirl, gewijd aan het vertrek van de Pilgrimfathers naar de ‘Nieuwe Wereld’ vierhonderd jaar geleden, is afgezegd. Maar Bauwien van der Meer wil graag zingen. En ze moet zingen, want het is haar vak.

Met haar initiatief op de website van Voordekunst biedt ze het publiek de kans om een liveconcert mee te maken, ‘op afstand, maar toch zeer intiem’. Het optreden wordt interactief, want net zoals je na een recital nog even een vraag kunt stellen aan de zangeres, kan dat bij het online huisconcert van Bauwien ook. Ze zingt, zichzelf begeleidend op de piano, met hier en daar een toelichting. De kijkers kunnen vragen stellen over de muziek, de zang of de zangtechniek, of over andere zaken die ze interesseren.

De sopraan maakt serieus werk van haar optreden. Ze belooft: ‘Ik zal mijn mooiste galajurk voor u aantrekken.’ Het publiek wordt uitgenodigd om de beleving van een liveoptreden zo echt mogelijk te maken. ‘Schroom niet om uzelf op te tutten, de kaarsen aan te steken, een kaasje en een goed glas wijn erbij te pakken (dat kan dan weer niet in de concertzaal) en te genieten.’

De Thuiskamerconcerten staan in de lijst van de speciale actiecampagnes die Voordekunst sinds kort mogelijk maakt. Ze zijn bedoeld voor instellingen en makers die door de maatregelen rondom het coronavirus inkomsten mislopen. Het mag, anders dan bij de reguliere campagnes, zonder concreet doel en zonder vaste looptijd. Veel beeldende kunst, uitgaven op papier en popmuziek is al te vinden op de website. De Thuiskamerconcerten zijn één van de eerste klassiekezanginitiatieven.

De gedachte is dat donateurs op deze manier een maker of een instelling steunen die momenteel inkomsten misloopt. Ook nu zijn er in ruil voor een donatie speciale tegenprestaties. Bij Bauwien koop je voor 27 euro een kaartje voor een concert. Voor 125 euro is de hele serie te koop en vanaf 400 euro is een privéconcert mogelijk, waarbij datum en repertoire in overleg gaan. Bij vijftien betalende bezoekers gaan de concerten door. Het initiatief loopt goed: met nog veertien dagen tot het eerste optreden is al voor ruim meer dan drie concerten het geld binnen.

Het eerste concert, op 9 mei, zal in het teken staan van Engelse muziek, met liederen van Benjamin Britten en werk van de Britse componiste Elizabeth Maconchy. Voor een concert later in de serie koos Bauwien Duits repertoire. Dan klinkt muziek van onder anderen Fanny Hensel-Mendelssohn en Robert en Clara Schumann.

Meer informatie vindt u op de website van Voordekunst en op de persoonlijke website van Bauwien van der Meer.

Vorig artikel

Meer annuleringen door verlenging coronamaatregelen

Volgend artikel

Mijn Wagner: Die Meistersinger von Nürnberg

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.