Nieuws

Brusselse opera terug naar 200 bezoekers

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen in België mag de Munt in Brussel nog maar tweehonderd bezoekers toelaten. De première van Die tote Stadt kon donderdag nog met 550 bezoekers worden gehouden. Door de jongste beperking zullen alleen de abonnees toegang krijgen, aldus intendant Peter de Caluwe. ‘We moeten helaas ruim tweeduizend mensen die op de wachtlijst staan teleurstellen.’

Update 25 oktober

Vanavond wordt Die tote Stadt voor het laatst gespeeld. De overheid heeft alle culturele instellingen, theaters en musea in Brussel tot en met 19 november gesloten. Lees meer.

De Muntschouwburg in Brussel. (© Johan Jacobs)

In België waren cafés en restaurants al gesloten, maar omdat het aantal besmettingen desondanks fors oploopt, heeft de regering besloten om ook de sport- en cultuursectoren te beknotten. Bij professionele sporten mogen geen toeschouwers meer aanwezig zijn. In de cultuur is een maximum van tweehonderd aanwezigen vastgesteld, ongeacht de grootte van de zaal. De maatregelen gelden tot 19 november.

Om de acht voorstellingen (tot en met 13 november) van Die tote Stadt mogelijk te maken, is de enorme orkestbezetting uitgedund en het aantal orkestleden beperkt tot 57. Aangezien de orkestbak van de Muntschouwburg te klein is om die musici op gepaste afstand te laten plaatsnemen, zit het orkest op het toneel en acteren de zangers daarvóór op het in de zaal uitgebouwde podium.

Die tote Stadt is in het pas begonnen seizoen opgenomen omdat het honderd jaar geleden is dat Erich Wolfgang Korngolds opera in wereldpremière ging. De belangstelling voor het nieuwe werk van de toen 23-jarige componist was destijds zo groot dat de lancering plaatsvond in zowel Hamburg als Keulen, op 4 december 1920.

Vorig artikel

Nieuw oratorium eert Noors natuurschoon

Volgend artikel

World Opera Day 2020: de wereld viert opera

De auteur

Franz Straatman

Franz Straatman