Binnenkort

Opera in de media: week 16

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 16 (14 – 20 april) onder meer aandacht voor Le Nozze van de Nationale Reisopera en Barbara Hannigan op film en in de concertzaal.

Le Nozze uit Enschede
Op Place de l’Opera was het commentaar over de muzikale kwaliteiten van Le Nozze di Figaro door de Nationale Reisopera niet juichend. ‘Dunnetjes en timide’, zo typeerde de recensent een deel van de zang en de begeleiding, waarbij Johanni van Oostrum (gravin Almaviva) en Karin Strobos (Cherubino) werden geprezen voor hun vocale aandeel. Bij deze radio-uitzending moet u het doen zonder de imposante torso van John Chest (graaf Almaviva), maar de rijke muziek van Mozart zal dat gemis welllicht compenseren.

John Chest (foto: Kuba Świetlik)

In de bak zat het Nederlands Symfonie Orkest onder leiding van Jan Willem de Vriend, die ook het koor van de Nationale Reisopera dirigeerde. Solisten waren, naast de al genoemde, Claire Ormshaw als Susanna en John Molloy (Figaro). De andere rollen: Christine Tocci (Marcellina), Arwel Huw Morgan (Bartolo), Erik Slik (Basilio), Ashley Catling (Don Curzio) en Julia Westendorp (Barbarina).
Radio 4: zaterdag 15 april om 19.00 u.

La Traviata vanuit New York
De regie van Willy Decker van La Traviata is al op verschillende plaatsen op de wereld te zien geweest. New York is next, de Metropolitan Opera zal de voorstelling de komende weken nog een paar keer brengen. Zaterdag kan bijna de hele wereld meekijken en –luisteren, vanuit een van de 1800 deelnemende bioscopen van het ‘Live in HD’-programma en via de radio. De BBC-radio zendt de Met-voorstelling van La Traviata van Verdi uit, met in de hoofdrollen Natalie Dessay, Matthew Polenzani en Dmitri Hvorostovsky. Dirigent Fabio Luisi, die met een record aantal uitvoeringen deze weken onvermoeibaar lijkt, dirigeert het Met-koor en –orkest.
BBC Radio 3: zaterdag 14 april om 19.00 u.

Holland Opera met The Tempest
Het is Holland Opera-week bij de klassieke tv-zender BravaNL. Er worden vijf producties van het gezelschap uitgezonden in de komende week, waaronder The Tempest, naar het werk van Shakespeare, op muziek van Purcell en Chiel Meijering. Wiebe-Pier Cnossen, Sinan Vural, Mark Omvlee en anderen zongen in de open lucht, in het fort Rijnauwen in Bunnik.
BravaNL: zaterdag 14 april 18.00 u.

Sinan Vural (foto: Ben van Duin)

Hannigan en Boulez
Bioscoopbezoekers kunnen Barbara Hannigan sinds eind maart zien in de film Hemel van Sacha Polak. Ze acteert overigens niet in de film, de hoofdfiguur Hemel en haar vader bezoeken de Kleine Zaal van het Concertgebouw waar Hannigan, begeleid door Reinbert de Leeuw, Chanson Triste van Duparc zingt. De Canadese sopraan wordt geportretteerd in NTR Podium. Aanleiding is haar aandeel in de uitvoering van Pli selon pli van Pierre Boulez, afgelopen september in het Concertgebouw. Over dat werk praat Hans Haffmans met de componist in Parijs. De complete uitvoering is op maandag te zien op Nederland 2.
Nederland 2: zondag 15 april om 13.00 u.

Holland Opera met Blauwbaard
De voorstelling over het verhaal van Blauwbaard werd opgenomen in 2010 in de Veerensmederij in Amersfoort, er was een libretto van Imme Drost en muziek van Chiel Meijering, Douwe Hibma ontwierp het decor en Joke Hoolboom regisseerde. In de hoofdrollen: Niek Idelenburg (Blauwbaard), Florian Just (Stoppel), Arnout Lems (Tochtlat), Leonie van Veen (Judith) en Fenna Ograjensek (Anna).
BravaNL: zondag 15 april 20.30 u.

Pierre Boulez in het Concertgebouw
Componist Pierre Boulez kwam in september 2011 naar het Concertgebouw om zelf zijn werk Pli selon pli (Portrait de Mallarmé) te dirigeren. De gedichten van de 19e-eeuwse dichter Stéphane Mallarmé vormden de basis van dit stuk voor sopraan en orkest. In de NTR ZaterdagMatinee werd de muziek tot leven gebracht door het Ensemble Intercontemporain en het Luzern Festival Academy Ensemble onder leiding van Pierre Boulez, met sopraan Barbara Hannigan. Over de zang van Hannigan schreef Place de l’Opera: ‘hoog, hoger, hoogst – en dat ook nog eens loepzuiver. Af en toe klonk het zelfs stratosferisch’.
Nederland 2: maandag 16 april om 23.50 u.

Barbara Hannigan (foto: Elmer de Haas)

Nixon in Parijs
In Parijs zijn deze week vijf voorstellingen te zien van de opera Nixon in China van John Adams. De laatste, die op woensdag 18 april, wordt rechtstreeks uitgezonden door Mezzo. De productie door het Ensemble Orchestral de Paris werd geregisseerd door Chen Shi-Zheng. De in China geboren zanger, choreograaf en filmmaker had een cast tot zijn beschikking met onder andere Franco Pomponi (Richard Nixon), June Anderson (Pat Nixon), Peter Sidhom (Henry Kissinger), Alfred Kim (Mao Zedong) en Sumi Jo (Madame Mao).
Mezzo: woensdag 18 april om 20.00 u.

Weektip

Duitse vocale muziek
Wist u dat er een rechtstreekse link is tussen Engelbert Humperdinck en de Duitse schlager? Toch nog wat geleerd in deze rubriek. Al moeten we er bij zeggen dat het hier om de zanger en niet de componist Humperdinck gaat. De zanger Engelbert Humperdinck nam ooit een extreem bloedeloze versie op van het lied dat de titel vormt van een documentaire op Arte over de gouden tijd van de Duitse schlager: ‘Heidschi Bum Beidschi’.

In Nederland was dat een hit van Heintje, de nachtegaal uit Bleijerheide. Voor wie als liefhebber/kenner/uitvoerder van opera zijn kennis van vocale muziek in de breedte wil vergroten is er deze niet-te-missen documentaire over de historie van het Duitse populaire lied.
Arte: zaterdag 14 april om 22.05 u.

Vorig artikel

Youtube-portret: Polenzani en Castronovo

Volgend artikel

La Traviata beëindigt Met-seizoen in mineur

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Basia Jaworski
    13 april 2012 at 11:54

    Twee kleine opmerkingen(toevoegingen): Place de l’Opera heeft een uitgebreid interview met Barbara Hannigan (inderdaad weergaloos!!!!!) gehad:

    http://www.operamagazine.nl/binnenkort/15597/de-prima-donna-van-de-moderne-muziek/

    En ‘Heidschi Bum Beidschi’ is van oorsprong een zeer oud Duits slaapliedje, die vertolkt werd niet alleen door de “schlagersänger”, maar ook door de groten uit het “Klassieke circuit”, zoals Lucia Popp