Achtergrond

Youtube-portret: Polenzani en Castronovo

Ze zijn beide Amerikanen met niet echt Amerikaanse achternamen, ze zijn beide tenor, zingen beide dezelfde soort rollen en doen het beide goed op het internationale toneel. Een portret in beeld van de tenoren Matthew Polenzani en Charles Castronovo. Met dank aan Youtube.

Matthew Polenzani (foto: Dario Acosta) en Charles Castronovo.

Matthew Polenzani zingt zaterdag in de Metropolitan Opera de rol van Alfredo in La Traviata van Verdi, tegenover Natalie Dessay als Violetta. Charlas Castronovo zong precies dezelfde rol op een onlangs uitgebrachte opname van La Traviata. Ook hij stond tegenover Natalie Dessay.

Het is slechts één van de parallelen tussen de carrières van de twee Amerikaanse tenoren, die met collega-tenoren en medelanders als John Osborn en Lawrence Brownlee het niveau van hun generatie hooghouden.

Polenzani werd geboren in Wilmette, Illinois. Hij is begin veertig, genoot zijn opleiding bij de studio van de Lyric Opera in Chicago, maakte in 1997 zijn debuut bij de Metropolitan Opera in een klein rolletje en groeide langzaam uit tot een vaste kracht. Inmiddels heeft hij meer dan 250 voorstellingen bij de Met gezongen.

Castronovo werd geboren in New York City. Hij is eind dertig, genoot zijn opleiding bij de studio’s van de Los Angeles Opera, de San Francisco Opera en de Metropolitan Opera en baande vlot zijn weg naar de grote operahuizen in onder meer Londen, Berlijn, Wenen en Salzburg.

Polenzani en Castronovo zijn beide bekend geworden met Mozart-rollen als Tamino en Don Ottavio, belcanto-partijen en populaire lyrische rollen als Alfredo, Rodolfo en Roméo.

Hieronder drie filmpjes van beide tenoren. Uiteraard een fragment van hun vertolking van Alfredo, en verder ook een Mozart-aria en een belcanto-vertolking.

Polenzani in ‘De miei bollenti’ uit La Traviata, opgenomen tijdens het Festival d’Aix-en-Provence 2003:

Castronovo in ‘Un dì, felice, eterea’ uit La Traviata, opgenomen tijdens het Festival d’Aix-en-Provence 2011:

Polenzani in ‘Dalla sua pace’ uit Don Giovanni, opgenomen tijdens de Salzburger Festspiele 2008:

Castronovo in ‘Konstanze, dich wiederzusehen’ uit Die Entführung aus dem Serail, opgenomen tijdens de Salzburger Festspiele 2006:

Polenzani in ‘Povero Ernesto’ uit Don Pasquale, opgenomen in de Metropolitan Opera in 2010:

Castronovo in ‘Una furtiva lagrima’ uit L’elisir d’amore, opgenomen in Moskou in 2006:

Zie voor meer informatie de persoonlijke websites van Matthew Polenzani en Charles Castronovo.

Vorig artikel

Harnoncourt dirigeert Missa Solemnis

Volgend artikel

Opera in de media: week 16

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.