Binnenkort

Rossini’s Figaro trekt door Nederland

Momenteel toert de Roemeense Nationale Opera Timisoara door Nederland en België met een klassieke opvoering van Rossini’s Il barbiere di Siviglia. De opera die te midden van zijn talrijke opera’s de meest bekende en populairste is.

De Opera Nationala Romana Timisoara, oftewel de Roemeense Nationale Opera uit Timisoara, lijkt verknocht te zijn aan Nederland. In januari en februari trok het al langs de theaters met een productie van Die Fledermaus. Sinds vorige week is het weer terug op Hollandse bodem met Il Barbiere di Siviglia.

Gioacchino Rossini zette het verhaal van Beaumarchais – over graaf Almaviva die de mooie Rosina achter de rug van haar voogd Bartolo probeert te versieren, met hulp van de barbier Figaro – in een paar weken op muziek. Dat het na een geflopte première uitgroeide tot zijn populairste opera buffa, mag daarmee extra bewonderenswaardig heten. Rossini drukte met zijn Figaro-verhaal een zwaar stempel op het genre van de komische opera.

Het Roemeense operagezelschap brengt dit werk in een klassieke opvoering. Er zijn tot en met 26 april nog zes voorstellingen in Nederland en België. Raadpleeg voor details de agenda.

Vorig artikel

Negentiende-eeuwse operafragmenten in Vondelkerk

Volgend artikel

Rob Zuidam wordt professor aan Harvard

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.