Buitenlands nieuwsNieuws

Van Essen en Treurniet zingen Hans en Grietje

Nina van Essen en Nikki Treurniet vertolken vanaf 15 november de hoofdrollen in Hänsel und Gretel bij de Staatsoper Hannover. De Nederlandse zangeressen maken sinds dit seizoen deel uit van het solistenensemble van het Duitse operahuis.

Scène uit Hänsel und Gretel bij de Staatsoper Hannover. (© Thomas M. Jauk)

Hänsel und Gretel van Engelbert Humperdinck, gebaseerd op het beroemde sprookje van de gebroeders Grimm, is één van de bekendste opera’s in Duitsland. Het gros van de operahuizen heeft de titel tegen het einde van het jaar op zijn repertoire staan.

Nikki Treurniet. (© Romy Treebusch)

De productie in Hannover is een klassieker. De regie van Steffen Tiggeler dateert uit 1964 en werd al meer dan vijfhonderd keer opgevoerd. Volgens de Staatsoper is het de oudste productie van Hänsel und Gretel die in Duitsland nog opgevoerd wordt.

De reprise van dit seizoen wordt muzikaal geleid door Eduardo Strausser en Cameron Burns. De hoofdrollen zijn dubbel bezet, omdat de productie soms tweemaal per dag uitgevoerd wordt. Mezzosopraan Nina van Essen en sopraan Nikki Treurniet vertolken respectievelijk Hänsel en Gretel. Er zijn elf voorstellingen (15 november t/m 25 december), waarin Van Essen en Treurniet vaak, maar niet altijd, samen op het toneel staan. De bezettingen van de verschillende voorstellingen zijn te vinden op de website van de Staatsoper Hannover.

Nina van Essen. (© Maurice Lammerts van Bueren)

Nikki Treurniet zingt in dezelfde periode Pamina in Die Zauberflöte (21 december t/m 12 januari) en vertolkt volgend jaar Lenio in Die griechische Passion (21 maart t/m 26 april) en Zerlina in Don Giovanni (26 juni t/m 11 juli).

Nina van Essen zingt eveneens in Die Zauberflöte (Zweite Dame) en vertolkt dit seizoen verder de Page van Herodias in Salome (2 t/m 28 november), Rosina in Il barbiere di Siviglia (18 januari t/m 9 juli), Nancy Tang in Nixon in China (27 mei t/m 27 juni) en Orlofsky in Die Fledermaus (30 mei t/m 5 juli).

Vorig artikel

Schumacher regisseert pocketversie Onjegin

Volgend artikel

Michel Plasson dirigeert Parelvissers in Luik

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.