Achtergrond

YouTube-portret: Joyce DiDonato

Joyce DiDonato is veel meer dan een operazangeres. Naast haar zangkunst, die wereldwijd geprezen wordt, zet ze haar bekendheid, persoonlijkheid en muziek in om actie te voeren voor allerlei doelen. Want ‘muziek kan levens redden’, aldus de mezzosopraan. Een portret in beeld. Met dank aan YouTube.

Joyce DiDonato. (© Florian Kalotay)
Joyce DiDonato. (© Florian Kalotay)

Er zijn weinig diva’s zo down-to-earth als Joyce DiDonato. En zo toegankelijk voor haar fans. In het begin van haar carrière hield ze een blog bij met de sprekende titel ‘Yankeediva’, waar ze haar volgers voortdurend op de hoogte hield van haar activiteiten. Nu gebruikt ze Facebook, Twitter en Instagram om zichtbaar én uitgesproken te zijn.

DiDonato gelooft dat muziek ‘levens kan redden, wonden kan helen en echte hoop en troost kan brengen in de donkerste uren. Daarom ben ik een activist’, schrijft ze op haar persoonlijke website. In DiDonato’s ogen dient een musicus de mensheid. Ze ziet het als haar roeping om de kracht van muziek niet alleen op de tonelen van operahuizen te tonen, maar ook in bijvoorbeeld gevangenissen, vluchtelingenkampen en klaslokalen.

De Amerikaanse zangeres zet zich voor een groot aantal goede doelen in en voorziet haar soloalbums de laatste jaren ook vaker van een boodschap, zoals bij In War and Peace en haar laatste project, EDEN, waarmee ze op 6 en 8 maart 2022 in Nederland te bewonderen is. EDEN draait om onze connectie met de natuur. DiDonato combineert het met een vier jaar lang programma, met 45 concerten en een groot educatieproject.

Joyce DiDonato werd als Joyce Flaherty in 1969 geboren in Kansas. Ze was de zesde van zeven kinderen. ‘Flaherty’ veranderde in ‘DiDonato’ toen ze met haar eerste man trouwde.

Pas begin twintig begon ze zich voor opera te interesseren. Het greep haar zo dat ze erin verder wilde gaan. Na te hebben gestudeerd aan de Academy of Vocal Arts in Philadelphia kwam ze terecht bij de opleidingsprogramma’s van de operahuizen van San Francisco, Houston en Santa Fe. Daar werd ze klaargestoomd voor een carrière die al snel grote proporties aannam. Ze draagt inmiddels vele onderscheidingen op de borst. In haar prijzenkast onder meer drie Grammy Awards.

De kracht van DiDonato ligt in de opera’s van Mozart, Rossini, Donizetti en Händel. Met die laatste componist was ze al in seizoen 2001/2002 in Nederland te zien, waar ze bij De Nationale Opera de rol van Sesto in Giulio Cesare zong. De opera bleef op haar repertoire staan. Met veel van haar rollen heeft ze een lange band.

DiDonato maakte ook furore met Händel-rollen als Dejanira uit Hercules (het leverde haar een nominatie op voor de Laurence Olivier Award in de categorie ‘Outstanding Achievement’), Agrippina, Ariodante en Alcina. Place de l’Opera roemde haar Agrippina in 2020 als imponerend, soepel en kleurrijk.

Naast Händel vormen Rossini, Donizetti en Mozart de andere draden door DiDonato’s carrière. Van Mozart zong ze onder meer Donna Elvira in Don Giovanni (haar vertolking bij het Royal Opera House werd op dvd vastgelegd), Idamante in Idomeneo en Sesto in La clemenza di Tito.

De rol van Rosina in Il barbiere di Siviglia van Rossini bezorgde DiDonato veel roem en lof. Fameus is inmiddels het verhaal hoe ze in 2009 haar been brak tijdens een voorstelling van Il barbiere di Siviglia bij het Royal Opera House in Londen, waarna ze de rest van de speelreeks in een rolstoel optrad.

DiDonato’s kunsten in het belcantorepertoire zijn moeilijk te evenaren. Haar dictie, tekstbegrip en vocale souplesse zijn van uitzonderlijk niveau. ‘DiDonato’s voice is truly one of nature’s great wonders’, stelde NPR recent in een recensie.

DiDonato wijdt veel van haar tijd aan lesgeven. Op YouTube zijn verschillende masterclasses in hun geheel terug te vinden. Prachtige inkijkjes in DiDonato’s vakmanschap en begrip van de operakunst.

Lees meer over Joyce DiDonato op haar persoonlijke website. Zie ook haar Twitter, Facebook en Instagram.

Vorig artikel

Manfred Trojahn presenteert zijn zevende opera

Volgend artikel

Lotte de Beer lanceert operastudio in Wenen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.