BinnenkortNieuws

Programma Zomerzang-recitals DNO bekend

De deuren van Nationale Opera & Ballet gaan weer open. Onder de titel Zomerzang brengt het huis vanaf 22 juni recitals van Nederlandse zangers. Bekende namen staan op het programma, onder wie sopraan Claron McFadden, die voor dertig mensen zal zingen, en Lenneke Ruiten, die na 1 juli optreedt voor een publiek van honderd aanwezigen.

DNO brengt voor Zomerzang een groot aantal bekende Nederlandse zangers naar zijn operahuis aan de Amstel.

De zaal van Nationale Opera & Ballet was de laatste maanden leeg. De coronamaatregelen legden het reguliere programma volledig stil, inclusief de grote premières die de afgelopen maanden voorzien waren. Afgelopen week werd er door het koor gerepeteerd – op veilige afstand – en vanaf maandag kan het publiek weer plaatsnemen in het pluche van het operahuis aan de Amstel.

Veel zal anders zijn bij de komende recitals. De bezoekers worden voor aanvang en na afloop begeleid in en uit de zaal, de bar en de garderobe blijven dicht en in de zaal houdt men afstand. Het begint met dertig bezoekers per optreden, na 1 juli mogen dat er honderd zijn. De Nationale Opera hanteert de richtlijnen die het RIVM heeft opgesteld.

De recitals worden begeleid door leden van de muzikale staf van het operahuis, zoals Ernst Munneke, Jan-Paul Grijpink en Daan Boertien. Er zijn per avond twee uitvoeringen van hetzelfde programma.

Sopraan Claron McFadden opent de serie op maandag 22 juni met werk van componisten uit haar geboorteland, de Verenigde Staten, waarna tenor Marcel Beekman een dag later, ook samen met Ernst Munneke, een programma zingt met Duitse en Franse liederen van Schumann, Fauré, Debussy en Liszt.

Een liedoptreden door alt Helena Rasker is een unieke gelegenheid om haar stem te horen zonder grote begeleiding. Ze is meestal in muziektheatrale producties te horen. Ditmaal geen muziektheater, maar liederen van onder anderen Debussy, Schumann en Mahler. Ze wordt begeleid door Jan-Paul Grijpink.

Tenor Peter Gijsbertsen weet al hoe optreden in het ‘nieuwe normaal’ is. Op 1 juni was hij één van de eersten die weer voor publiek zong. In Amsterdam brengt hij, begeleid door Peter Lockwood, een Duitstalig programma met Beethoven, Clara Schumann, Richard Strauss en Léhar.

Bariton Thomas Oliemans wordt niet alleen begeleid op de vleugel door Ernst Munneke, maar ook door een strijkersensemble van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Zijn programma met werk van Barber, Richard Strauss en Mahler is al uitverkocht, maar kan vanuit huis dankzij een livestream bijgewoond worden. Het is de eerste betaalde DNO-stream na weken van gratis online voorstellingen. Tickets kosten 5 euro.

Het is bijna tien jaar geleden dat mezzosopraan Karin Strobos haar debuut maakte bij De Nationale Opera, als Octavian in Der Rosenkavalier. In deze zomerserie brengt ze onder de noemer Goethe’s vrouwen een programma met werk van tien verschillende componisten. Ze wordt daarin geregisseerd door voormalig huisdramaturg Klaus Bertisch. Aan de vleugel zit Ernst Munneke.

Bariton Michael Wilmering wordt bij zijn optreden begeleid door Daan Boertien, kandidaat voor de GrachtenfestivalPrijs 2020 en verbonden aan De Nationale Opera Studio. De twee brengen liederen van Beethoven, Monique Krüs, Ravel en Bolcom.

Op maandag 29 en dinsdag 30 juni staan de leden van De Nationale Opera Studio op het podium. Ze geven vier al bijna uitverkochte optredens met gevarieerd liedrepertoire. Op de tweede dag worden de jonge talenten begeleid door een ensemble van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest.

Op de dag dat countertenor Maarten Engeltjes zijn Zomerzang-recital geeft, 1 juli, zal het publiek meer dan verdrievoudigd zijn. Er mogen dan honderd mensen worden toegelaten. De countertenor zingt, begeleid door Jan-Paul Grijpink, aria’s van Händel.

De serie wordt besloten door sopraan Lenneke Ruiten. Ze is beroemd geworden met repertoire van Mozart en dat staat ook in deze optredens op het programma, naast liederen van Liszt, Wolf en Schumann. Haar optreden wordt begeleid door Thom Janssen.

Zie voor meer informatie over de data en de kaartverkoop de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Wat zwarte zangers zelf zeggen

Volgend artikel

Kaufmann maakt studio-opname Otello

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.