AchtergrondBinnenkortInterviews

Opera Magazine: Anansi en Roméo et Juliette

Deze week draait Opera Magazine om eeuwenoude verhalen in een jas van vandaag. Bij De Nationale Opera gaat de voorstelling Anansi in première, gebaseerd op de verhalencultuur van onder meer Suriname en de Antillen. Voor Opera Zuid regisseert Julien Chavaz het oude verhaal van Romeo en Julia, met Anna Emelianova in één van de hoofdrollen.

De aflevering begint met muziek van Abd Al Malik, de Franse rapper en spoken word-artist. Zijn lied verbindt een element uit de productie van Anansi die De Nationale Opera met de Junior Company van Het Nationale Ballet brengt met de opera van Gounod waarmee Opera Zuid op tournee gaat.

  • De spin Anansi reisde vanuit West-Afrika mee ‘naar een wereld die Europa-mensen ‘nieuw’ noemden, omdat zij daar de nieuwe machthebber waren. Zo kwam de spin met zijn verhalen aan wal in wat nu Suriname is, en Curaçao en Aruba’, schrijft librettist Maarten van Hinte in het programmaboek over de achtergrond van Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde. Hij vertelt met regisseur Kenza Koutchoukali over de kleurrijke voorstelling bij De Nationale Opera, met in de cast bekende zangers als Martin Mkhize, Claron Mcfadden en Elenora Hu (deelnemer aan Aria), die de muziek van componist Neo Muyanga zullen uitvoeren. (Interview vanaf 2:10)
  • Opera Zuid gaat op tournee met Roméo et Juliette van Charles Gounod. De Zwitserse regisseur Julien Chavaz plaatst het verhaal in een tijdloze wereld, spelend met het perspectief, van groot en openbaar naar klein en persoonlijk. We spraken hem vanuit Maastricht tijdens de repetities, net als sopraan Anna Emelianova, die Juliette zingt. (Interview vanaf 19:35)

U kunt de podcast beluisteren op deze pagina en ook direct op Spotify (zoek op: Opera Magazine), net als op iTunes en Soundcloud. Voor Android is er de Google Podcasts-app of Podcast Addict. Als u daarin via de zoekfunctie ‘Opera Magazine’ intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

(Foto podcast en homepage: Kenza Koutchoukali © Milagro Elstak)

Vorig artikel

Hannigan als Lulu: een dansend sekssymbool

Volgend artikel

Weinig 'giocoso' in donkere Don bij DNO

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.