BinnenkortNieuws

In de zalen: Alba Rosa, L’italiana, Camerata

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor het Alba Rosa Viva! Festival in Amsterdam, Rossini’s opera L’italiana in Algeri in de NTR ZaterdagMatinee, de nieuwe voorstelling Elk zijn waarom van Camerata Trajectina en het einde van de tournee van Giulio Cesare in Egitto.

Alba Rosa Viva! Festival

Het Alba Rosa Viva! Festival viert op vrijdag 18 februari in het Muziekgebouw aan ’t IJ zijn vierde editie. Thema is ‘Wereldvrouwen en Nieuwe Grensverleggers’.

Het festival wordt ingevuld door een ensemble van zes jonge musici: sopraan Laetitia Gerards, mezzosopraan Barbara Kozelj, altviolist Dana Zemtsov, cellist Ella van Poucke, klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en pianist Anna Fedorova. Zij brengen werken van vrouwelijke componisten, onder wie Calliope Tsoupaki, Lili Boulanger, Hanna Kulenty, Ursula Mamlok en natuurlijk Alba Rosa Viëtor. Nicoline Soeter componeerde speciaal voor het concert het werk Musing.

Centraal programmaonderdeel is de finale van een wedstrijd voor jonge componisten. Er zijn vier finalisten, onder wie de Nederlander Primo Ish-Hurwitz. Een vooraanstaande jury met Willem Jeths, Judith Weir, Calliope Tsoupaki en Hanna Kulenty kiest de winnaar.

Het Alba Rosa Viva! Festival wordt opgenomen en op 20 februari in het Avonconcert op NPO Radio 4 uitgezonden.

Info

www.muziekgebouw.nl
www.albarosavietor.com

Meer lezen

The Story of Alba Rosa Viëtor (e-boek)

Kijken en luisteren

L’italiana in Algeri

De NTR ZaterdagMatinee is befaamd om zijn uitvoeringen van belcanto-opera’s. Op zaterdag 19 februari is het weer zover; Rossini’s komedie L’italiana in Algeri is te horen. Giancarlo Andretta dirigeert het Orkest van de Achttiende Eeuw en het koor van La Cetra.

Rossini schreef L’italiana in Algeri toen hij slechts 21 jaar was. De titelrol van de Italiaanse Isabella dichtte hij toe aan zijn geliefde stemtype, een donker-lyrische mezzosopraan. In de Matinee voert Vasilisa Berzhanskaya de partij uit.

Isabella reist naar Algerije om haar ontvoerde man Lindoro terug te halen. Eenmaal daar brengt ze het hoofd van de Bey van Algiers, Mustafa, op hol. Bas-bariton Ricardo Seguel vertolkt de rol van Mustafa, tenor Alasdair Kent zingt Lindoro. Andere rollen zijn er voor Pablo Ruiz (Taddeo), Lilian Farahani (Elvira), José Coca Loza (Haly) en Esther Kuiper (Zulma).

De ZaterdagMatinee is live te horen op NPO Radio 4. De uitvoering begint om 13.00 uur.

Info

www.nporadio4.nl

Meer lezen

Bel Canto: Audiences Love It, but What Is It? (New York Times, 2008)

Kijken en luisteren

Elk zijn waarom

Camerata Trajectina gaat op tournee met schrijfster Nelleke Noordervliet. Hun nieuwe programma Elk zijn waarom is een voorstelling over ‘ruzies, vriendschappen en de feesten in de jonge, zelfstandige republiek der Nederlanden’. Centraal in de voorstelling staat de persoon van Tesselschade Roemers Visscher, dichteres, zangeres en glasgraveerster.

Als specialist in de Nederlandse muziekgeschiedenis kiest Camerata Trajectina muziek uit de zeventiende eeuw om het verhaal kracht bij te zetten. Zo zijn er liederen van Pieter Corneliszoon Hooft en Constantijn Huygens te horen.

De tournee van Elk zijn waarom begint op 18 februari in het Wilminktheater in Enschede en doet tot en met 27 februari acht theaters aan.

Info

www.camerata-trajectina.nl

Meer lezen

Maria Tesselschade Roemers(dochter) Visscher (Biografie op Literatuurgeschiedenis.org)

Kijken en luisteren

Giulio Cesare in Egitto

De Nederlandse Reisopera bouwt nog drie keer het decor op voor zijn productie van Giulio Cesare in Egitto: in Utrecht (17 februari), Amsterdam (19 februari) en Den Haag (20 februari). Ondertussen richt het gezelschap al zijn aandacht op de volgende productie: Orphée | L’Amour | Eurydice, een coproductie met De Nationale Opera en Opera Zuid.

George Petrou is de hoofdrolspeler in Giulio Cesare. Hij dirigeert Phion, maar hij verzorgt óók de regie, in samenwerking met Paris Mexis (decor en kostuums), Stella Kaltsou (licht) en Tiny Giants (videoprojecties). In zijn enscenering is Giulio Cesare (Julius Caesar) een avonturier in de jaren twintig van de vorige eeuw. Hij is op zoek naar een graftombe van een farao, maar stuit op de verschijning van Cleopatra.

In de cast onder anderen Yuriy Mynenko (Giulio Cesare), Sophie Junker (Cleopatra), Arthur Janda (Curio), Nicholas Tamagna (Tolomeo), Katie Coventry (Sesto) en Francesca Ascioti (Cornelia).

Info

www.reisopera.nl

Meer lezen

Recensie première Giulio Cesare in Egitto (Place de l’Opera)

Kijken en luisteren

(Beeld homepage: dirigent Giancarlo Andretta)

Plan uw operabezoek met onze handige opera-agenda!

Vorig artikel

De Apocalyps: première als dernière

Volgend artikel

Afscheid: ruim tien jaar operajournalistiek

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.