BinnenkortFeaturedNieuws

In de zalen

Nu het seizoen 2022-2023 overal in volle gang is, keert de rubriek ‘In de zalen’, na een zomer met veel concerten op bijzonder locaties, weer terug in zijn normale vorm. Wat is er de komende weken te zien en te horen op de Nederlandse- en (goed te bereizen) buitenlandse podia?

Opera

Allereerst de opera’s die de komende tijd spelen. Bij De Nationale Opera is Carmen te zien in de regie van Robert Carsen, met J’Nai Bridges als Carmen, Stanlislas de Barbeyrac als Don José, Lukasz Golinksi als Escamillio en Adriana González als Micaëla.

Jordan de Souza heeft de muzikale leidingen het Koor van de Nationale Opera werd ingestudeerd door Lionel Snow.

Voorstellingen op 18 september als matinee- voorstelling om 14.00 uur en op 20 en 22 september om 19.00 uur in De Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Carmen (J’Nai Bridges) Don José (Stanislas de Beybarac) in de arena bij De Nationale Opera Foto:©De Nationale Opera, Bart Grietens

 

Voor de liefhebbers van het Franse ‘belcanto’, is Luik misschien niet te ver weg. Daar gaat Lakmé in een nieuwe productie met een cast die er zijn mag.

Sopraan Jodi Devos zingt de titelrol, Marion Lebègue zingt Malika, Philip Talbot is de verboden geliefde van Lakmé Gerard, en de vader van Lakmé, Nilakantha, wordt gezongen door Lionel Lhote. De première is op 20 september en verdere voorstellingen op 23, 25, 27, 29 september en 1 oktober in de Grote Zaal van de Opera van Luik.

Sopraan Jodie Devos.Foto:©Dominique Gaul

Dichter bij huis brengt de Dutch National Opera Academy de operette Un mari à la porte van Jacques Offenbach (22 en 25 september en 7 oktober). De regie is van Rennik-Jan Neggers. De rollen worden vertolkt door talenten van de tweejarige opera-academie.

22 september 2022 om 18:00 uur in de Bernard Haitinkzaal van het Conservatorium van Amsterdam, op 25 september om 11:30(!) uur in de Buitensociëteit in Zutphen, op 07 oktober om 18:00 uur in de Conservatoriumzaal van Amare in Den Haag.

Familie voorstelling

Opera Zuid brengt samen met De Nationale Opera en November Music een bijzondere familievoorstelling: Het Lijflied.

Campagnebeeld Het Lijflied, © Opera Zuid, foto: Björn Frins

Lucas Wiegerink componeerde de muziek van een voorstelling waarbij je in Ina’s lichaam terecht komt en ontdek je samen met haar het wonderbaarlijke klankuniversum dat haar organen maken. Je hoort typische lichaamsgeluiden zoals het borrelen van haar maag, het kloppen van haar verliefde hart en het pruttelen van haar darmen, maar ook onbekende geluiden zoals hersengolven.

De zangers en instrumentalisten worden live begeleid door een geluidsontwerper. Ieder orgaan heeft eigen muziek.

Alma Terrasse schreef het libretto van deze familieopera (6+) en is tevens regisseur.

De opera duurt ongeveer één uur, zonder pauze en wordt in het Nederlands uitgevoerd.

De première is op 23 september in Studio Malpertuis in Maastricht en verdere voorstellingen op 4, 5, 6 oktober en dan een tournee een schoolvoorstellingen tot en met 28 maart 2023.

Nederlanders in Essen en Keulen

Op 24 september gaat in Aalto Theater Essen een nieuwe productie van Tannhäuser in première met de Nederlandse Deirdre Angenent in de rol van Venus  en Bart Driessen als Reinman von Zweter. In Keulen gaat Les Troyens diezelfde dag in premiere in de Staatenhaus Saal en begint om 17.00 uur. U heeft genoeg opties om deze voorstelling te zien, die loopt tot 7 januari 2023.

Deirdre Angenent. Foto:©Maurice Lammerts van Bueren

 

Franz Straatman sprak met Hein Mulders over zijn rol in beide theaters.

 

Vocale concerten.

Naast geënsceneerde opera’s, zijn er de komende weken ook heel bijzondere vocale concerten.

Zo zingt mezzo-sopraan Christiane Stotijn liederen van Richard Strauss met Phion in Enschede, Zwolle, Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Daarnaast leidt dirigent Kahchun Wong het orkest bij  Strauss’ Also sprach Zarathustra.

Het eerste concert is op 23 september in het Muziekcentrum in Enschede. Aanvang is 20.00 uur.

Christianne Stotijn. (© Marco Borggreve)

Ein Deutsche Requiem van Johannes Brahms wordt twee keer uitgevoerd door het Koor en Orkest van Opera Ballet Vlaanderen onder leiding van Alejo Pérez. Met Eleanor Lyons, sopraan en Wolfgang Stefan Schwaiger, bariton.
Jan Schweiger heeft de koorleiding. Er zijn twee uitvoeringen: op 25 september in de Opera van Antwerpen, aanvang 15.00 uur en op 27 september in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Aanvang daar is om 20.30 uur.

En de prachtige Vier letzte Lieder van Richard Strauss staan op het programma in Brussel als Sally Matthews, die later dit seizoen (eind oktober) in Richard Strauss’ opera Der Rosenkavalier de rol van de Marschallin zal zingen, deze liederen op 25 september uitvoert met het Symfonieorkest van de Munt, onder leiding van Alain Altinoglu.

Sally Matthews. (© Johan Persson)

Het concert op 25 september vindt plaats in Bozar (het Paleis van Schone Kunsten) in Brussel en begint om 20.00 uur.

Van 22 t/m 25 september is er weer het festival September Me. Naast Flint als hoofd locatie is de Veerensmederij gastheer op zondag 25 september. Om 11 uur klinken de Brieven aan Mondriaan. Het is een liedcyclus geïnspireerd op een 5-jaar lange briefwisseling tussen Mondriaan en Willy Wentholt. De liederen worden gezongen door mezzo-sopraan Karin Strobos.

Karin Strobos. (© Keke Keukelaar)

In onze agenda vindt u alle informatie over concerten en operavoorstellingen.

Vorig artikel

Arnhemsche Psalm verrast Ed Spanjaard

Volgend artikel

Gemêleerd barokfeestje met Baráth en Mead

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen