Buitenlands nieuwsFeaturedNieuws

Sir Colin Davis overleden

Dirigent Colin Davis is zondag 14 april op 85-jarige leeftijd overleden. Dat maakte het London Symphony Orchestra bekend. Davis was decennialang betrokken bij het Londense orkest en speelde daarnaast een grote rol in het Britse muziekleven.

Sir Colin Davis, 1927-2013 (foto: London Symphony Orchestra).

Davis dirigeerde in 1959 voor het eerst het London Symphony Orchestra (LSO) en werd er in 1995 chef-dirigent. Dat bleef hij tot 2006, waarmee hij de langstzittende chef van het orkest was. Na 2006 werd hij voorzitter.

“His musicianship and his humanity have been cherished by musicians and audiences alike”, schrijft het orkest in een verklaring. “His role in British musical life was immense (…) and music lovers across the world have been inspired by his performances and recordings.”

Naast het LSO werkte Davis in Londen onder meer als muzikaal directeur van het Royal Opera House en chef-dirigent van het BBC Symphony Orchestra. Buiten Londen had hij langdurige betrekkingen in München, Boston, New York en Dresden.

Davis werd geboren in een muzikale familie in Weybridge, Surrey, en won een beurs om klarinet te gaan studeren aan het Royal College of Music in Londen. Al snel richtte hij zijn aandacht echter op het dirigeren, al werd hij niet toegelaten tot de afdeling directie, aangezien hij niet piano kon spelen.

Na de Tweede Wereldoorlog ging Davis aan de slag als freelance dirigent bij kleinere orkesten en gezelschappen. Na moeizame jaren beleefde hij in 1957 zijn eerste doorbraak, toen hij assistent-dirigent werd van het BBC Scottish Orchestra. In de jaren daarna vestigde hij zijn naam met succesvolle optredens in de Royal Festival Hall en bij Glyndebourne.

Davis werd in 1980 geridderd en ontving nog veel meer onderscheidingen; in Engeland, maar ook in vele andere landen. Hij was bekend voor zijn interpretaties van componisten als Mozart, Berlioz, Elgar en Sibelius.

Davis had zeven kinderen uit twee huwelijken. Zijn tweede vrouw, Ashraf Naini, overleed in 2010. Zijn eerste vrouw, sopraan April Cantelo, is nog in leven.

Vorig artikel

Opera in de media: week 16

Volgend artikel

Symfonie Jeths enthousiast ontvangen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.