Binnenkort

Opera in de media: week 16

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 15 (13 – 19 april 2013) onder meer aandacht voor tweemaal Eva-Maria Westbroek, een zeldzame Donizetti en Wagner uit Glyndebourne.

Veel Wagner, deze week op radio en tv.

Walküre in Manhattan
Precies een week voor de Amsterdamse première is de Metropolitan Opera in New York toe aan het tweede deel van de Ring-cyclus. Richard Wagners Die Walküre wordt in de matinee uitgevoerd en is wereldwijd via de radio te volgen. De Siegmund en Sieglinde uit de vorige serie, Kaufmann en Westbroek, zijn vervangen door Simon O’Neill en Martina Serafin. Andere solisten zijn Mark Delavan als Wotan en Stephanie Blythe in de rol van Fricka. Deborah Voigt zingt opnieuw de rol van Brünnhilde. Dirigent is Fabio Luisi.
BBC Radio 3: zaterdag 13 april om 17.00 u.

La Favorite van Donizetti
Begin februari dit jaar nam de Franse radio een uitvoering op van La Favorite van Gaetano Donizetti in het Parijse Théâtre des Champs-Elysées. De regie was van Valérie Nègre en de chef van de Luikse opera, Paolo Arrivabeni, stond voor het Orchestre National de France. In de hoofdrollen hoort u Alice Coote, Judith Gauthier en Ludovic Tezier.
Radio 4: zaterdag 13 april om 19.00 u.

Eva-Maria Westbroek.

Eva-Maria zingt Verdi
Wie Eva-Maria Westbroek graag hoort zingen, heeft zondagmiddag een ‘embarras du choix’. De sopraan zingt Verdi op de Vlaamse tv en vlak erna Wagner op de Nederlandse radio. In de zondagse Canvas-uitzending met klassieke muziek is deel één van La forza del destino te zien. De opera werd opgenomen in De Munt in Brussel in 2008. In de cast naast de Nederlandse sopraan onder andere Alessandro Guerzoni, Vassily Gerello en José van Dam. Regisseur was Dirk Tanghe en Kazushi Ono leidde het Symfonieorkest en het Koor van de Munt. In deze uitzending zijn de eerste twee bedrijven te zien.
Canvas: zondag 14 april om 12.00 u.

Eva-Maria zingt Wagner
In New York moeten ze het dit weekend zonder Eva-Maria Westbroek doen in Die Walküre. De sopraan is in Nederland en zingt in het jubilerende, inmiddels Koninklijke Concertgebouw, ook Wagner. Ze staat op het podium met tenor Burkhard Fritz. Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt geleid door Mariss Jansons. De opname die de AVRO-radio uitzendt in het programma Zondagmiddagconcert is twee dagen eerder, op vrijdag 12 april, gemaakt.
Radio 4: zondag 14 april om 14.00 u.

Gerald Finley (foto: Sim Canetty-Clark).

Meistersinger in Glyndebourne
De High Definition-variant van de cultuurzender Mezzo heeft in Nederland niet veel aansluitingen, maar de uitzending van Die Meistersinger von Nürnberg is het vermelden waard. De dvd van deze versie wordt komende zomer door het Glyndebourne Festival, waar de opname is gemaakt, gepresenteerd. De uitvoering van de Wagner-opera in 2011 werd opgenomen voor tv, dvd en Blu-Ray. Vladimir Jurowski dirigeerde het London Philharmonic Orchestra, David McVicar maakte de mise en scène. Marco Jentzsch zong Walther, Gerald Finley was Hans Sachs.
Mezzo HD: zondag 14 april om 21.00 u.

Hoe vaart Rheingold
Over Rheingold op de Rijn heeft u op Place de l’Opera het een en ander kunnen lezen en horen. De klassieke tv-zender BravaNL start vandaag een tweewekelijkse rubriek met informatie over de voortgang van het project.
BravaNL: vrijdag 19 april om 18.00 u.

Weektip

Wagner-serie op 3Sat
Ook als de Duitse zender 3Sat niet in uw kabelpakket zit, kunt u de serie programma’s over Wagners Ring des Nibelungen bekijken. De eerste aflevering, over Das Rheingold, is online terug te kijken. Op zaterdag 13 april wordt het tweede deel uitgezonden en vermoedelijk zal ook die aflevering online beschikbaar komen. In de uitzendingen zijn fragmenten van verschillende Ring-opvoeringen te zien, zoals die van Patrice Chéreau/Pierre Boulez uit 1980 en de ‘Spaanse’ van La Fura dels Baus met Zubin Mehta.
Zie de website van 3Sat.

Vorig artikel

Op en top Italiaanse Falstaff bij IOP

Volgend artikel

Sir Colin Davis overleden

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Antonio
    13 april 2013 at 08:48

    De Meistersinger uit Glyndebourne is al in 2012 uitgebracht. Ik heb het op Blu-Ray: OA BD7108