Buitenlands nieuwsNieuws

Händelfestspiele brengt vijf opera’s

In Halle is het Händel die de klok slaat. En dan vooral in juni, wanneer de geboorteplaats van de componist in het teken staat van de Händelfestspiele. De editie van dit jaar, die vandaag (4/6) begint, is extra speciaal vanwege het 250e sterfjaar van Händel.

Sinds 1922 zijn in Halle 34 van de 42 opera’s van Georg Friedrich Händel uitgevoerd in meer dan 100 verschillende ensceneringen. En nog steeds kent de stad in Sachsen-Anhalt geen verzadiging. Ieder jaar regent het weer nieuwe producties in een met tientallen concerten gevuld festival: de Händelfestspiele.

Geregisseerd vanuit het heropende Händel-Haus (het huis waarin de componist geboren werd) vinden er vanaf vandaag, 4 juni, tot en met 14 juni ongeveer 50 uitvoeringen van Händel-muziek plaats in Halle. Het thema dit jaar is ‘Händel – de Europeaan’.

Vijf opera’s worden scenisch uitgevoerd in de Oper Halle en het Goethe-Theater Bad Lauchstädt: Floridante, Alcina, Serse, Ariodante en Belshazzar. Daarnaast is er veel ander werk van de componist te horen, waaronder de traditionele uitvoering van de Messiah.

Wat betreft artiesten doen mensen als Jordi Savall met Le Concert des Nations en Richard Egarr met de Academy of Ancient Music de Duitse stad aan. Ook Ton Koopman treedt op, in een concert getiteld ‘Von Händel bis Haydn’, met bariton Klaus Mertens.

Meer informatie over het festival is te vinden op www.haendelfestspiele.halle.de.

Vorig artikel

Orkest van het Oosten jubileert met opera

Volgend artikel

Opera uit de as van het kwaad II

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.